Balbek Bureau додали в онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages дві області України – Харківську й Сумську.

Наразі в межах проєкту можна розробити інструкцію з відбудови житла в чотирьох регіонах країни. Команда оптимізувала типологію планувань і зробила їх більш актуальними для сучасних потреб мешканців сіл.

Також запропонували розміщення меблів, щоб спростити вибір варіантів для користувачів. «Ця типологія стане основою для майбутніх областей з мінімальними поправками на локальний контекст», – додають у команді.

Завдяки конструктору можна створити готову інструкцію з відбудови свого житла разом із PDF-файлом, планами, кресленнями й технічним описом, переліком матеріалів для оздоблення. Спочатку потрібно вибрати географічне розташування будинку, потім – обрати метраж і планування, вид покрівлі, веранди чи вікон, а також колір і матеріали, з яких варто звести будівлю.

   

Онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages почали створювати ще в червні 2022 року, одразу після деокупації частини Київщини. Команда Balbek Bureau разом із фондом «Київ Волонтерський» фіксувала автентичні сільські будинки на фото й відео, а також за допомогою дронів.

Завдання проєкту – зберегти органічний образ українських сіл і «не дати стерти його типовою забудовою». Дослідили навіть «головний символ» українського села – лавочки біля воріт. В альбомі типових рішень зібрали колекцію найбільш популярних моделей лав.

Як інструменти диджитал-архітектури допоможуть зберегти традиції українського села і як можна допомогти проєкту збирати дані, редакція The Village Україна розбиралася разом зі старшою архітекторкою Balbek Bureau Віталіною Гошовською й диджитал-архітектором Славою Стьопулом.