Україна посіла 39 місце з 49-ти за рівнем захисту прав ЛГБТК+ спільноти серед країн Європи й Центральної Азії, за результатами рейтингу Rainbow Europe (Міжнародної асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів й інтерсексуалів).

Укладачі рейтингу оцінюють кожну країну за рівнем законодавства щодо недискримінації, сімейного права, злочинів на ґрунті ненависті, юридичного визнання статі тощо. За результатами аналізу країна отримує оцінку від 0% (грубі порушення прав людини, дискримінація) до 100% (дотримання прав людини, повна рівність для представників ЛГБТК+ спільноти).

Україна отримала 20,16%. За останні роки оцінка погіршилася. У 2019-му країна займала 35 позицію з показником 21,52%. 

Зображення: ILGA

Зокрема, в ILGA продовжують фіксувати ворожі висловлювання й злочини на ґрунті ненависті проти ЛГБТК+ спільноти, ідеться у звіті організації. Зокрема, ідеться про злочини на окупованих Росією територіях, де представники спільноти стикаються з викраденнями, переслідуваннями, катуванням і сексуальним насильством, звітують в ILGA.

Крім того, у звіті згадані гомофобні висловлювання посадовців, зокрема міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа й колишнього позаштатного радника Офісу президента Олексія Арестовича.

Серед позитивних зрушень укладачі рейтингу відзначають ратифікацію Стамбульської конвенції в червні 2022-го й підписання закону «Про медіа», що забороняє дискримінаційні висловлювання за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності.

Також фіксують поліпшення суспільної думки щодо ЛГБТК+ спільноти. Зокрема, укладачі рейтингу посилаються на дослідження Київського міжнародного інституту соціології, згідно з яким більше половини українців (54%) ставиться до представників ЛГБТ-спільноти позитивно або нейтрально.

Перше місце в глобальному рейтингу країн традиційно посідає Мальта з результатом 90,29%. У першу п’ятірку також увійшли Бельгія 77,37%, Данія 76,54%, Іспанія 74,1% і Фінляндія 70,62%.

Україна в рейтингу стоїть між Ліхтенштейном (20,28%) і Болгарією (19,86%). Найгірші результати демонструють Туреччина (4%) й Азейбарджан (2,41%).

   

Право гомосексуальних пар на реєстрацію шлюбу підтримують удвічі більше українців, ніж 10 років тому. Більш як половина населення в Україні підтримує заборону дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності в законодавстві, а також заборону розпалювання ворожнечі до ЛГБТК+ спільноти.