У Святошинському районі в Києві двох дітей не пустили в укриття під час повітряної тривоги через те, що вони були з собакою, повідомляє Київська міська прокуратура.

Інцидент стався 14 грудня, приблизно о 15:30, коли в місті була оголошена повітряна тривога. Двоє дітей: 11-річна дівчинка й 12-річний хлопчик – намагалися потрапити до укриття своєї школи, але їх не пустив охоронець. «Чоловік заборонив заходити до приміщення через те, що малеча була з домашнім улюбленцем – собакою породи мальтіпу», – пише Нацполіція.

 

Фото: Київська міська прокуратура

 

Проти охоронця розпочали кримінальне провадження за 135 статтею Кримінального кодексу про залишення в небезпеці.

Досудове розслідування проводить Святошинське управління поліції, відзначають у Київській міській прокуратурі.

Чи можна в укриття з твариною

У КМВА назвали недопуск дітей до укриття «неприпустимим випадком» і пообіцяли «тримати справу на контролі». Усі укриття мають бути відчиненні під час тривоги й доступні для всіх мешканців Києва без винятку, підкресили в КМВА. Водночас там не уточнили, чи можна заходити до укриття тваринам.  

Згідно з порядком перебування в укриттях, затвердженим у 2018 році, до сховища заборонено приводити тварин. Станом на лютий 2022 року заборона була актуальною, повідомляли в ДСНС у відповідь на запит.

Водночас начальник відділу з питань цивільного захисту Деснянського району Микола Бойко в лютому 2022-го заявляв, що у формальних правилах немає заборон й інструкцій щодо перебування тварин у сховищах.

У зоозахисній організації UAnimals утримувачам тварин радили намагатися домовлятися щодо перебування в укритті з тваринами. «В абсолютній більшості випадків це можливо. Якщо це просто якась позиція чомусь не пускати цих тварин, ви можете написати заяву в поліцію», – відзначав засновник UAnimals Олександр Тодорчук. 

«Є люди, які мають алергію. І не можна просто казати: «Ні, нам начхати на цих людей». Це не правильно. Головне, щоб для всіх був якийсь комфортний простір. Якщо ви можете, поговоріть з тими, хто керує цим укриттям: можливо, тут от за стінкою варто зробити місце для людей, які з тваринами, а отам виділити місце й підписати, що якщо в людини є алергія, щоб вони не стикувалися разом», – радить Тодорчук.

   

Редакція The Village Україна публікувала інструкції про те, як діяти, якщо тварина знепритомніла, вдавилася, має поранення й кровотечу, перелом, опіки чи судоми; як допомогти тварині в спеку і як подбати про безпеку тварин у разі радіаційної загрози. Також ми розповідали, як організувати евакуацію тварин і що взяти для них в укриття.