У застосунку «Київ Цифровий» завершилося повторне голосування за нову назву для Повітрофлотського проспекту, вулиці Булгакова й опитування про перейменування ще низки топонімів, серед яких вулиці Сурикова, Червонозаводська й Туполєва.

Повітрофлотський проспект

В опитуванні щодо Повітрофлотського проспекту взяли участь понад 38 тисяч людей, серед них 90% підтримали нову назву на честь Повітряних Сил. Її також рекомендувала робоча група з питань перейменування.

Перейменування проспекту на честь Європейського Союзу підтримали 5% опитаних. По 1–2% голосів зібрали інші рекомендовані робочою групою варіанти назв на честь художника Михайла Беркоса й американських президентів Джеральда Форда та Франкліна Рузвельта.

 

 

Це вже друга спроба перейменування Повітрофлотського проспекту, першу Київрада провалила в червні. Тоді містяни проголосували за перейменування проспекту на Повітрянофлотський, але в КМДА не підтримали цю назву. Натомість профільна комісія Київради підтримала проєкт рішення про перейменування проспекту на честь Європейського союзу, цей варіант назви просувала партія «Європейська солідарність». Петиція з вимогою не називати Повітрофлотський проспектом ЄС набрала необхідні 6000 підписів на початку жовтня.

Вулиці Булгакова, Туполєва й Червонозаводська

Для вулиці Булгакова містяни обрали нову назву на честь грузинського актора й співака Вахтанга Кікабізе. Цей варіант підтримали 26% містян, його також рекомендувала робоча група з питань перейменування. Також 24% голосів отримала назва на честь українського драматурга Івана-Карпенка Карого.

Вулицю Булгакова також удруге виносили на голосування, бо попередній варіант на честь українського письменника Петра Гулака-Артемовського не підтримали профільні комісії.

 

 

66% опитаних підтримали перейменування вулиці Сурикова в Солом’янському районі на вулицю імені загиблого в авіакатастрофі міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Вулицю Туполєву більшість опитаних (24%) хоче перейменувати на вулицю Мрії – на честь літака Ан-225 «Мрія», знищеного армією РФ у Гостомелі.

Вулицю Чернозаводську у Святошинському районі пропонують перейменувати на честь волонтера й військовослужбовця Олексія Бездольного, який загинув у січні 2023-го під Бахмутом. Цей варіант підтримали 26% містян.

як хочуть перейменувати Інші вулиці:

  • Петра Запорожця – на Чорних Запорожців (76%);
  • провулок Яблочкова – на Компанійський (28%);
  • Білогородська – на Василя Овсієнка (27%);
  • Огарьова – на Олександра Оксанченка (33%).

Також триває опитування про нову назву для скверу на вулиці Боричів Тік. Його пропонують назвати на честь уродженки Києва й ізраїльської політичної діячки Ґолди Меїр. Голосування завершиться 15 грудня.

   

У Києві перейменували понад три сотні міських об’єктів. Дерусифіковані вулиці і їхні історії можна подивитися на мапі від медіа Bird in Flight.