У Києві за рік облаштували 40 кільцевих транспортних розв’язок, повідомляє Департамент транспортної інфраструктури КМДА.

Від трьох до п’яти кільцевих розв’язок створили в кожному районі міста. Першочергово їх облаштували на перехрестях вулиць місцевого значення. Кільцеві перехрестя допомагають знижувати аварійність на проїжджих частинах «із надмірним та невпорядкованим простором», кажуть у КМДА.

Фото: КМДА

На розв’язках облаштували напрямні острівці, щоб знизити швидкість руху транспорту. Також ділянки зробили інклюзивними: там встановили тактильні смуги і знизили бордюри, щоб пристосувати їх для маломобільних груп населення.

Фото: КМДА

Зокрема, у 2023-му кільцева розв’язка зʼявилася на розі вулиць Межигірської і Сковороди біля Контрактової площі.

Фото: Олександр Біленко

Також нові розв'язки є на вулицях Академіка Заболотного, Лисогірській, Тепловозній, Робітничій, Уманській, Каменярів, Володимира Жаботинського, Покільській, Бориса Гмирі, Єлизавети Чавдар, Кіото, Деснянській, Марка Вовчка, Генерала Наумова, на Новопечерському провулку та інших.

 

Наявність кільцевої розв’язки змушує водіїв знижувати швидкість на під’їздах до перехресть і тим самим підвищує безпеку проїзду, пояснювали в Держагентстві інфраструктурних проєктів України.

Так, чотирьохсмугові перехрестя мають 32 варіанти можливих зіткнень, водночас у «кілець» таких конфліктних точок вісім. Перехрестя з круговим рухом знижують кількість зіткнень зі смертельними випадками на 90%, кажуть у Держагентстві.

У Києві одні з перших кільцевих розв’язок облаштували на перетині з’їзду з проспекту Соборності, вулиці Тампере та дороги-дублера в Дніпровському районі, а також на вулиці професора Підвисоцького в Печерському районі. За 2022 рік у місті створили 10 нових кільцевих розв’язок.