Можливе відкриття одного з аеропортів України для цивільних польотів анонсував керівник Офісу президента Андрій Єрмак під час поїздки до США й виступу в Інституті Хадсона.

Відкрити аеропорт в Україні попри повномасштабну війну дозволить «надійна парасолька» з сучасних систем ППО, каже Єрмак. Утім, часових межах він не назвав.

Український уряд продовжує працювати над посиленням протиповітряної оборони разом із міжнародними партнерами, каже керівник ОП. «Це було би переломним моментом у війні. Наступний рік буде вирішальним у цьому питанні», – додав Єрмак.

   

Ryanair припинили авіарейси з початком повномаштабного вторгнення, але виконавчий директор у березні 2023 року пообіцяв, що Ryanair стане «першою авіакомпанією, яка повернеться в Україну», а вже в липні заявив, що компанія може частково відновити роботу в Україні попри війну.

У січні 2023 стало відомо, що компанія наймає персонал в Україні, щоби бути готовою повернутися «після війни». Зокрема, Ryanair найняла 60 українських пілотів і 80 членів екіпажу. Більшість працівників перебуває на базах Ryanair у Польщі в очікуванні на відкриття українського ринку.

Під час візиту до Києва керівництва Ryanair у липні компанія заявила, що інвестує три мільярди доларів у відновлення українського ринку авіаперевезень. Компанія планує розгорнути в аеропортах Києва, Львова й Одеси до 30 нових літаків Boeing Max, а також відкрити 75 маршрутів з Європи до України протягом восьми тижнів після того, як повітряний простір визнають безпечним.

Попри це, Європейська організація з безпеки аеронавігації прогнозує, що обмеження польотів над Україною можуть тривати до 2029 року. В «Украерорусі» відповіли, що повітряний простір відкриють одразу після завершення війни.