Містяни перекрили бетонними плитами вʼїзд будівельної техніки до памʼятки архітектури «Будинок з комахами», повідомляє активіст Дмитро Перов.

Раніше на локації екскаватор почав копати безпосередньо поруч із памʼяткою 1893 року. Через це будинком пішли тріщини, він почав просідати в котлован, пише Перов.

На будинку, який у червні 2023 року був визнаний памʼяткою архітектури й отримав охоронний статус, забудовник розмістив банер про будівництво девʼятиповерхового офісного центру з паркінгом.

   

У середині квітня стало відомо, що на вулиці Володимирській зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами», що має 130-річну історію.

Девелопер, компанія «Комерційний інформаційно-рекламний центр «Сенс», ще у 2020 році почав зводити багатоповерхівку впритул до будинку, через що він опинився в аварійному стані. Тоді забудовник пообіцяв викупити квартири в старій будівлі, щоб знести її й розширити площу будівництва, на що мешканці погодилися.

Водночас забудовник не погоджував проєктної документації, а будівельні роботи вели без дозволу. Після того, як департамент КМДА демонтував паркан біля будівлі, забудовник ще протягом певного часу продовжував роботи. Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо руйнування будинку.

Фото: «Цегла»

Активісти провели біля будівлі толоку й облаштували громадський простір із лавками й кавою, але вже в середині червня забудовник знову відновив будівельні роботи на локації. Наприкінці червня рішенням Мінкульту «Будинок з комахами» внесли до реєстру нерухомих пам’яток України. Попри це, невдовзі на будівлі розмістили банер про будівництво офісного центру.

У липні депутатка Ксенія Семенова відкрила в «Будинку з комахами» приймальню з питань охорони культурної спадщини. Двері до приймальні виламали в серпні. Крім того, у будівлі обрізали електрику, а також напали на одну з активісток, яка захищає памʼятку від забудовника, розповідала Семенова.

обкладинка й фото: Дмитро Перов