Забудовник Stolitsa Group засипає будівельним сміттям канал, що зʼєднує озера Тягле й Небреж на Осокорах, повідомляє ГО «Екопарк Осокорки».

Фото: «Екопарк Осокорки»

Поблизу озер почали будувати ЖК H2O (ребрендинг ЖК «Патріотика на озерах»), загалом планують звести 43 будинки заввишки від 24 поверхів. Канал засипають, щоб прокласти через зелену зону нову дорогу від проспекту Григоренка, заявляють активісти. Тендер на продовження проспекту відбувся в грудні 2022-го.

Озеро Тягле і його прибережна захисна смуга на 100 метрів углиб суходолу з 2019 року визнані заповідною територією, будівельні роботи там заборонені.

Перешийок між озерами, у який була вбудована труба для водообміну між водоймами, був зритий невдовзі після початку повномасштабного вторгення РФ. Це зробили, щоб захисти підступи до Києва з півдня, відзначають активісти. 

«Зараз його засипали будівельним сміттям, щоб далі прокладати дорогу на південь, засипати луги й загарбувати землю під забудову», – пишуть у спільноті «Екопарк Осокорки».

Роботи ведуть на території обʼєкта природно-заповідного фонду, за межами ділянки, право на оренду якої оскаржує в судах забудовник. Від меж ділянки до місця робіт не менш як 130 метрів углиб заказника, проаналізували активісти.

Червоним на мапі позначене місце проведення незаконних робіт. Зображення: «Екопарк Осокорки»

Уранці 10 листопада на місце прибула поліція, представники департаменту територіального контролю (раніше – департамент міського благоустрою) і КП «Плесо».

«Попередньо встановлено, що забудовник будівельним сміттям засипав протоку між озерами й проклав дорогу на Південь», – пишуть активісти.

   

Поблизу озер Тягле й Небреж на Осокорках компанія «Аркада» планувала звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів. У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки», а потім – ландшафтного заказника біля озера Тягле.

У 2020 році банк «Аркада» й пов’язана з ними девелоперська компанія, що будувала ЖК «Патріотика на озерах», збанкрутіли, будівельні роботи зупинилися. У 2021 році стало відомо, що добудовувати житлові комплекси «Аркади» може будівельна компанія Stolitsa Group. Для ЖК розробили новий брендинг H2O.

Ідею створення заказника замість забудови висловили представники ГО «Екопарк «Осокорки». Організацію створили у жовтні 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.

Узимку 2021–2022 років будівництво на берегах озера Небреж активізувалося. Забудовник продовжив підсипати озеро Небреж і бурити палі. Попри незавершені судові розгляди, мітинги проти забудови й петиції з вимогами заборонити проїзд будівельної техніки, зведення ЖК триває. Станом на початок листопада 2023 року зведені декілька поверхів першої будівлі.

Будівельні роботи на березі озера Небреж. Зображення: скриншот із відео активістів