У Валенсії впродовж місяця тестували чотириденний робочий тиждень, і зʼясували, що такий підхід є корисним для міста, пише The Mayor із посиланням на міськраду Валенсії.

Експеримент тривав із середини квітня до середини травня, а його результати оприлюднили 1 листопада. Більш масштабне дослідження триває в межах всієї Іспанії: уряд субсидує малі й середні бізнеси, які дозволяють своїм працівникам мати скорочений тиждень і зберігають зарплату.

У Валенсії третина учасників експерименту повідомила, що завдяки додатковому вихідному відчули зменшення рівня стресу. Головним плюсом чотириденного робочого тижня 72% опитаних назвали вивільнення часу для хобі і спілкування з друзями й родиною.

Крім того, містяни, які брали участь у дослідженні, стали більше спати (64%), більше читати (46%) і більше займатися спортом (37%).

Скорочений робочий тиждень має переваги не лише для працівників, а й для міста загалом, відзначають у міськраді. Під час тестового періоду в місті на 9,5% скоротився трафік, а концентрація оксиду азоту в повітрі знизилася на 58%.

Тестування скороченого робочого тижня у Валенсії припало на період, коли три тижні поспіль містяни офіційно мали по три вихідні з огляду на державні свята. Компаніям достатньо було зробити скороченим іще один тиждень. На час дії експерименту третім вихідним був понеділок.

   

Чотириденний робочий тиждень стає поширеною тенденцією у світі. Іспанія тестує такий графік із 2021-го, фінансово підтримучи компанії, які погоджуються скоротити робочий тиждень із 40 до 32 годин, не зменшуючи водночас зарплати. Також у лютому 2023 року почали тестування скороченого робочого тижня в Британії.

У листопаді 2022-го Бельгія першою в ЄС легалізувала чотириденний робочий тиждень. Щоправда, кількість обовʼязкових робочих годин залишається незмінною: працівники можуть обирати, чи працювати 9,5 години на день протягом чотирьох днів або 8 годин на день протягом п’яти днів.

Також The Village Україна писали про українців, які вирішили працювати в режимі чотириденного робочого тижня або працюють узагалі без вихідних.