В Україні виявили 10 випадків нового штаму COVID–19 «Еріс», який є підвидом варіанту «Омікрон», повідомляє МОЗ.

Штам «Еріс» зафіксували в Дніпропетровській, Закарпатській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській і Чернівецькій областях.

Симптоми «Ерісу» такі ж, як і під час захворювання на інші штами коронавірусу: біль у горлі, нежить, задишка, ломота в тілі, головний біль, лихоманка. Однак новий штам має й особливість – швидше вражає ослаблений імунітет. Попри це, ВООЗ оцінює глобальний ризик цього штаму як низький, кажуть у МОЗ.

Загалом в Україні з 2 по 8 жовтня зареєстрували 5186 випадків захворювання на COVID-19. Серед них – 18 летальних, це люди старші за 30 років.

У МОЗ нагадують, що основою захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. Записатися на вакцинацію можна в сіменого лікаря й пунктах щеплень.

  

Карантин і режим надзвичайного стану через пандемію COVID-19 завершився в Україні 1 липня 2023 року. Карантин у країні тривав з 11 березня 2020-го. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) скасувала статус пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації ще у травні 2023 року.

Попри це на території України досі циркулює близько 14 різних штамів вірусу. Ми розповідали, що треба знати про другу бустерну дозу, а також про планові щеплення не тільки від COVID-19.