Національний авіаційний університет реорганізували. Кабмін підтримав рішення Міністерства освіти й науки й підписав відповідний указ.

Проєкт розпорядження ініціював віцепрем’єр-міністр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. НАУ поділять на два заклади вищої освіти: Державний університет «Київський авіаційний інститут» й Українську державну льотну академію (у Кропивницькому). В уряді розраховують, що ці заклади стануть центрами розвитку авіаційної обороноздатності України й відповідатимуть за розроблення військових інновацій, зокрема безпілотників.

Чому ухвалили таке рішення

В уряді кажуть, що протягом останніх кількох років Національний авіаційний університет поступово втрачає свою ефективність як заклад вищої освіти. Як приклад наводять акредитаційні програми: з 2020 до 2022 року в НАУ провели 54 акредитації, третина з яких – умовні, а одній програмі відмовили в акредитації. Від початку повномасштабної війни заклад не розробив жодного безпілотника чи дрона, хоча мав до цього потенціал, зазначають у Кабміні.

Крім того, студентське самоврядування часто скаржилося в МОН щодо незаконного відрахування студентів і скандалів, які стосувалися незаконного відчуження земель університету під багатоповерхове будівництво.

Також до Міносвіти неодноразово зверталася Льотна академія Кропивницького з проханням відокремити заклад від НАУ. Звернення підтримала Кіровоградська обласна рада й обласна військова адміністрація. Льотна академія має цехи з виробництва безпілотників, але під керівництвом іншого ЗВО вони не могли працювати на обороноздатність, пише віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров.

Що зміниться

Тепер Міносвіти планує видати накази про призначення нових керівників новоутворених закладів на базі НАУ, а також наказ про утворення наглядової ради, яка буде стежити за управлінням університету й підтримувати його. На період здійснення процедури в університеті призначать в.о. ректора.

Віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров зазначає, що це буде наглядова рада з розширеними повноваженнями. Вона контролюватиме витрачання коштів закладу, систему освіти, призначення ректорів і деканів. До цієї ради доєднаються представники бізнесу, держорганів усіх рівнів, місцевого самоврядування та випускники НАУ.

В уряді додають, що зміна статусу з «національного» на «державний» суттєво нічого не змінює. Студенти продовжають навчатися за обраними спеціальностями й джерелами фінансування. Також реорганізація не має вплинути на умови праці й рівень заробітних плат працівників.

На сторінці НАУ вже заявили, що не згодні з реорганізацією й готують позов до суду. Позицію обґрунтовують тим, що рішення «суперечить чинному законодавству, порушує принципи автономії ЗВО й заподіює непоправної шкоди авіаційній галузі й іміджу України».

   

Колишній депутат від «Партії регіонів» Максим Луцький переміг на виборах ректора НАУ на початку 2021 року. Він також є кумом колишнього міністра освіти Дмитра Табачника, якого підозрюють у держзраді.

У липні 2023 року міністр освіти Оксен Лісовий оголосив догану Луцькому на підставі порушення законодавства про освіту й вимог контракту. Також студенти НАУ написали відкритого листа до президента й прем’єр-міністра, де закликали «зупинити неправомірну діяльність ректора Максима Луцького і його команди».

   

На території Національного авіаційного університету в Києві планували збудувати 13 багатоповерхових будівель і паркінг. В останній день перед ліквідацією ДАБІ видала дозвіл на будівництво житлового комплексу на проспекті Космонавта Комарова, 1, на території НАУ. Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ), яку запустили замість ДАБІ, зупинила будівництво на території університету.