Щоб дослідити архітектуру українських сіл, архітектурна студія Balbek Bureau закликає українців надсилати світлини батьківських хат.

У межах проєкту RE:Ukraine Villages команда їздить в експедиції Україною. Збір даних від українців допоможе пришвидшити дослідження, кажуть у Balbek Bureau. Фото батьківських хат можна надсилати до 20 жовтня за посиланням.


Мета проєкту – зберегти сформований органічний образ українських сіл і не дати стерти його типовою забудовою, кажуть у команді.

Команда також розробила онлайн-конструктор, де можна обрати область, створити будинок з елементами, які для неї характерні, й отримати готовий дизайн-проєкт. Це спростить відбудову сільського житла з повагою до локального контексту, коментують у Balbek Bureau.

   

Онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages почали створювати ще в червні 2022 року, одразу після деокупації частини Київщини. Команда Balbek Bureau разом із фондом «Київ Волонтерський» фіксувала автентичні сільські будинки на фото й відео, а також за допомогою дронів.

   

Фотокнигу Old Khata Book зі знімками автентичних сільських хат випустили у видавництві «Човен». Авторки проєкту, які за неповних три роки об’їхали майже сотню сіл України, розповіли The Village Україна, чому українські хати не автентичні, а радше історичні й чому Україна різна не лише на заході й сході, але й у межах одного регіону.