Ізраїльська система раннього оповіщення про повітряну загрозу почне повноцінно працювати в Києві «найближчим часом», повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук у відповідь на запит видання «БЖ».

«Після подолання усіх технічних моментів елементи системи почали тестувати у Києві. Наші спеціалісти у співпраці з ізраїльською стороною проробили неймовірно кропітку роботу, і, сподіваємось, система почне повноцінно працювати у Києві уже ближчим часом», – цитує видання Корнійчука.

Система зможе прогнозувати, куди саме націлена ракета чи дрон, однак не буде пов'язана з системою протиповітряної оборони, відзначив посол. 

Поки що систему як пілотний проєкт розгорнуть у Києві, на інші міста її масштабуватимуть, якщо вдасться залучити необхідні кошти, сказав Корнійчук. 

   

Систему тестували протягом чотирьох місяців у Ізраїлі, а з травня – у Києві. Вона має потужні радари, які визначають, куди саме летить ракета, тому сигнал сповіщення вмикають секторально. Також сирена дає спеціальний сигнал, що сповіщає про те, скільки хвилин є в населення, щоби дійти до укриття. Раніше посол висловив сподівання, що подібну систему запустять у шести великих містах України.