Соціологічна компанія Gradus Research для Університету Східної Англії дослідила, як повномасштабна війна вплинула на сімейне життя українських жінок.

Для цього опитали три цільові групи: жінок-ВПО, дружин військовослужбовців і жінок, які виїжджали за кордон, але вже повернулися.

Життя дружин військовослужбовців змінилося найбільше, ідеться в дослідженні. 54% з них кажуть про зростання фінансових обовʼязків, 62% відчули більшу відповідальність за виховання дітей, а 63% почали активніше планувати життя родини.

Натомість для жінок, які повернулися з-за кордону, зміни менш відчутні, кажуть у Gradus Research. 19% почали ухвалювати більше рішень щодо фінансових питань, 34% активізували власну роль у вихованні дітей, а 38% стали більше планувати сімейне життя.

Негативний вплив війни щодо змін у фінансовому становищі відчули всі групи опитаних жінок. Найбільше – жінки, які мігрували за кордон і вже повернулися, а також жінки-ВПО.

Серед перших частка тих, чий рівень сімейного доходу є низьким або нижчим середнього, зросла втричі (з 17% до 50%), а серед других — вдвічі (з 37% до 70%).

Вплив авторитету у вихованні дітей найбільше змінився серед жінок-ВПО й дружин військовослужбовців.

Внутрішньо переміщені жінки частіше за інших спостерігають зменшення авторитету дідусів і бабусь у вихованні своїх дітей, кажуть у Gradus Research. У таких родинах значно зростає вплив матері, натомість роль батька переважно залишається такою ж, як на початку повномасштабної війни.

На відміну від жінок-ВПО, у сім’ях дружин військовослужбовців авторитет зріс в обох батьків. 48% опитаних жінок, зокрема, вказують на збільшення впливу батька у вихованні дітей до 12 років, а 42% – у вихованні дітей від 13 років.

Попри психологічні виклики, переїзди й високий рівень стресу, результати дослідження вказують на відносно високий рівень задоволеності стосунками в шлюбі чи партнерстві.

«Жінки, які повернулися з-за кордону, виявилися найщасливішою групою в цьому контексті: 87% з них відчувають задоволеність своїми стосунками. Для внутрішньо переміщених жінок цей показник сягає 72%, а для дружин військовослужбовців – 81%», – кажуть у Gradus Research.

Дослідження проводили з 18 по 31 серпня 2023 року методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Загалом соціологи провели 356 інтервʼю.