Майже 60% українців відчули погіршення власного економічного становища за останні пів року, згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг» передає видання Forbes.

У 35% респонтентів економічне становище не змінилось, а 5% відчули покращення.

Стосовно економіки країни в майбутньому: 29% респондентів очікують покращення, 26% – думають, що нічого не зміниться, 32% очікують погіршення. 

Щодо особистої ситуації, то 23% сподіваються, що наступного року їх особисте економічне становище покращиться, 41% вважають, що воно не зміниться, 21% – мають песимістичні погляди.

Також, за результатами дослідження, 61% опитаних вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку, 23% – протилежної думки, ще 16% – не змогли оцінити. 

Опитування проводили серед респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також на окупованих територіях. Данні збирали у форматі телефонного інтервʼю з використанням компʼютера.

   

Національний банк України покращив макропрогноз на 2023 рік. Економіка за прогнозом НБУ зросте на 2,9%, а не на 2%, як очікували раніше. Натомість інфляція сповільниться до 10,6%, хоч раніше очікувалось 14,8%.