Національний банк України 4 жовтня випустить у продаж колекційну монету номіналом пʼять гривень, присвячену українським енергетикам. Дизайн монети розробив український ілюстратор Сергій Майдуков.

На аверсі монети зображена квітка, яка відсилає до символу вогню, а на реверсі – стилізований державний герб, каже арткритикиня Лізавета Герман. У ДТЕК додають, що мінімалістичний дизайн поєднує красу природи України й технологічність енергетичної інфраструктури.

Ескіз монети Сергія Майдукова

«Я пишаюся співпрацею з Нацбанком і підтримую їхню амбітну місію в оновленні медіуму монети загалом, у бажанні відходити від конʼюнктури, у просвіті людей шляхом формування нових смаків», – пише Сергій Майдуков.

У Банку Латвії, з яким Майдуков уже працював над срібною колекційною монетою, зазначили, що «ця монета є кроком до нової ери для українських монет, вона інакша, ніж попередні».

   

Це не перші монети, які розробив український ілюстратор Сергій Майдуков. Раніше він також створив для Банку Латвії дизайн срібної колекційної монети номіналом 5 євро. У центрі монети – слово «Воля». Цю монету Латвія присвячує Україні, а частину грошей від продажу відправить на підтримку у війні з Росією.

Сергій Майдуков працює із The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal, Google, Adobe, а в січні 2022 року The New Yorker опублікував його ілюстрації про Київ під загрозою війни.

обкладинка й фото: Національний банк України