Перше кластерне місто спроєктували українські архітектори Kudin Architects і YOD Group, його зведуть на Київщині, пише команда YOD Group. 

Місто-кластер побудують в селі Дмитрівка під Києвом. Його мають розташувати на території загальною площею 450 гектарів, там зможуть заселитися 32 000 людей.

Проєкт включає котеджі, таунхауси, багатоквартирні будинки, декілька зон відпочинку з гостьовими будиночками, адміністративні споруди, офіси, коворкінги, школу, розважальний центр із фудкортами, ресторанами й іншу необхідну інфраструктуру.

Центральним елементом проєкту є вертикальна теплиця. У ній будуть вирощувати зелень й овочі для мешканців міста відповідно до екологічних стандартів та агротехнологій.

У команді додають, що Vlasne Misto вже почали продажі житла. 

  

Видання про архітектуру й дизайн Dezeen оприлюднило лонгліст міжнародного конкурсу Dezeen Awards 2023, де обирають найкращі інтер’єри року. До довгого списку найкращих проєктів увійшли дві роботи українських студій Yod Group і Makhno Studio. Yod Group відзначили в категорії Hotel and Short Stay Interior за дизайн для готелю Hay Boutique Hotel and SPA by Edem Family в Буковелі.