Команда фестивалю українських вин Brave Wine запрошує киян збирати виноград, щоб зробити «перше київське вино».

Там кажуть, що Київ вважали регіоном виноробства ще 200 років тому, але культура виноробства зникла з приходом радянської влади, тож її хочуть відновити.

За словами засновника фестивалю Сергія Клімова, першими виноград у Києві висадили ченці Києво-Печерської лаври. Далі виноградники розрослися до Кловського узвозу, ними засадили схили біля Олександрівської лікарні: «Вулиця Богомольця перетинала міський виноградник прямо посередині, біля Щекавиці, парку Слави й Маріїнського парку також були виноградники, а найпізніший виноградник був посаджений на початку 20 сторіччя на місці, де знаходиться сучасний Виноградар, і був остаточно знищений із початком будівництва однойменного житлового масиву», – коментує Клімов. Він додає, що «навіть у дворах Подолу можна знайти лозу сторічної давнини».

Збирати виноград киян запрошують 1 жовтня. Долучитися можна, заповнивши форму за посиланням.

Щоб діставати виноград із високих місць, замовлять авто з підйомником. Команда хоче зібрати щонайменше 100 кілограмів винограду й для збору запартнерилася із закладом «Дублер».

Вино із зібраного винограду робитимуть на виноробні Cassia Wine. Команда планує, що першу пляшку «київського вина» можна буде скуштувати вже навесні. Частину вина планують продавати на благодійних аукціонах в Україні й за кордоном на підтримку ЗСУ.

   

Фестиваль українських вин Brave Wine проводять вже дев’ять років. Цьогоріч він відбудеться 7 й 8 жовтня в клубі Arsenal XXII і барі Vognyk. Квитки можна придбати за посиланням.