«Вогник» – це новий бар у приміщенні заводу «Арсенал», який відкрили поряд із новим клубом «Арсенал XXII». Відкриття комплексу відбулося 9 липня, зараз він працює в тестовому режимі. Офіційне відкриття бару планують до кінця липня.

Фото: Євген Карєв для The Village Україна

Концепція

«Вогник» – це коктейльний бар у приміщенні заводу «Арсенал» у межах простору A-Station біля станції метро «Арсенальна». У ревіталізованому просторі від компанії A Development (ТРЦ Smart Plaza, ЖК White Lines, «Завод Ріхерта») вже запустили Kyiv Food Market і низку ресторанів («Молодість», Zweig, Virgin Izakaya Bar, «Буффаліно», «Одеса-мама»), а 9 липня офіційно відкрили нічний клуб та артцентр «Арсенал XXII».

«Нам дуже не вистачало хорошого майданчика в центральній частині Києва, бо всі останнім часом концентрувалися на Подолі. Хочемо виправити це завдяки безпечності простору, співпраці з київською електронною сценою та запрошенню крутих закордонних артистів», – розповідає маркетинг-директор Андрій Титаренко.

 «Вогник»

Де: місто Київ, вулиця Московська, 8

Коли: 18:00–01:00 (з неділі до четверга), 18:00–06:00 (п’ятниця та субота), понеділок – вихідний

Instagram

Власники клубу позиціюють бар «Вогник» як окремий заклад: він має окремі вхід, концепцію й аудиторію. Наразі «Арсенал XXII» працює в щотижневому режимі п’ятницями, «Вогник» же приймає гостей у вечірньому режимі щодня, крім понеділка. На відміну від клубу, в барі діджей-сети та виступи будуть здебільшого в форматі хаус і диско.

Концепцію закладу визначають як «бар дивних людей»: у закладі розповідають, що і «Арсенал XXII», і «Вогник» позиціюють як safe spaces, тому раді всім проявам самовираження, але заради цього залишають за собою можливість обмежувати вхід. «У нас буде весело та шумно, а ще безпечно для всіх. До того ж у Києві з цим зараз дефіцит», – каже Титаренко.

Локація

«Вогник» розташований у підземній частині заводу «Арсенал» XVIII століття, що має статус пам’ятки архітектури. Як і в інших проєктах A-Station, простір не реконструйовували, а реставрували, підкресливши цегляне склепіння. У бару одна велика зала, де знайшли місце для контактної барної стійки, діджей-плейсу за золотою огорожею та посадкових місць за столами й подовгим диваном. Загалом у приміщенні приблизно 50 посадок, також є літній майданчик біля входу, розрахований на орієнтовно 20 людей.

Візуальний центр приміщення – натюрморт завдовжки в чотири метри від Олександри Чичкан, який повісили над барною стійкою. Мисткиня зобразила бенкет мавп, виділивши кожну деталь, завдяки фірмовій техніці колажу. «Це не один малюнок, а багато різних аплікацій, які разом складаються в одну картину. У ці деталі можна вдивлятися нескінченно», – каже Андрій Титаренко.

Бар і кухня

Коктейльну карту «Вогника» розробив старший бартендер Віталій Колпачієв, який має досвід роботи в Alchemist Bar і Hendrick’s Bar. «Ми хочемо тут дивувати людей; думаю, це добре поєднується з моєю креативністю. Продовжуємо розвивати карту, акцент будемо робити на сезонні інгредієнти», – розповідає Колпачієв, який нещодавно також запускав Platz Bar. Додає, що за барну систему відповідав Костянтин Полуянович (Hendrick’s Bar, Bar Trigger).

Серед іншого радить коктейль Before Breakfast (220 грн) із ромом, настояним на кокосі, лаймовим фрешем і журавлиною: йогуртовий напій, який легко п’ється. Ще одна рекомендація – хайбол Refresher (200 грн), у якому свіжість забезпечує іспанське ігристе кава. Також у карті авторські коктейлі (наприклад, Casablanca із тропічним твістом на текілу) й твісти на класику (Negroni, French 75, Old Fashioned). Наразі коктейлі віддають по 200–240 гривень, після виходу з режиму тестування ціни можуть змінити.

З коктейльної карти:

Moulin Rouge – 200 грн

Pears Milk – 200 грн

Fleur Royal – 200 грн

Casablanca – 220 грн

Burning Mule – 220 грн

Apple Pie Sour – 220 грн

Negroni – 240 грн

Spiced Kiss – 220 грн

Шеф-кухар «Вогника» – Богдан Лазоренко, який запускав необістро «Асамблея» і залишається бренд-шефом проєктів Assembly Restaurants (Pure & Naive). «Передусім я відштовхуюся від того, щоб було смачно, – каже Лазоренко, який раніше працював у закладах 11 Mirrors i «Рибний базар», а також ресторанах Швеції та Литви. – Але, звичайно, адаптували меню для потреб бару: зі стравами на компанію, закусками тощо. До того ж формат закладу дозволяв погратися зі смаками: у нас тут «дикі танці» не лише на діджей-сетах, а й на кухні».

Шеф Лазоренко каже, що намагався поєднувати прості інгредієнти в незвичних форматах і техніках, як приклад наводить батат із копченим крем-сиром, креветками та кукурудзою (240 грн). «Це поєднання солодкого із кремовим і копченим, усе це доповнюється чилі-олією, яка підвищує градус страви», – розповідає автор меню.

Ще одна фірмова страва – тартар із яловичини, який подають на темному хлібі із зеленим горошком і маринованим редисом (210 грн). «Це для мене смак дитинства, тому що горошок асоціюється з бабусею», – каже Лазоренко.

З меню:

Бататовий хумус із в’яленими томатами й едамаме – 125 грн

Сардини в чилі-олії – 125 грн

Овочевий салат із копченим крем-сиром – 120 грн

Мелт із тунцем – 215 грн

Куряче філе під сирним соусом і зеленим салатом – 189 грн

Сібас із пюре з цвітною капустою та зеленим горошком – 286 грн

Горіховий бісквіт із крем-ряжанкою – 135 грн

Закуски «Вогника» почали готувати з вибору хліба: співпрацюють із крафтовим виробником «Хліб & Soul», зерновий хліб на заквасці, хрусткий багет і флетбред подають із маслом, паштетами й намазками. Наприклад, із крем-сиром з ікрою мойви (105 грн), паштетом із качиної печінки з маринованою смородиною (115 грн) і бататовим хумусом із в’яленими томатами (125 грн). Також у меню мелти (з мортаделою і тунцем) та десерти на зразок брауні з йогуртом, полуницею та мигдалем (125 грн).