Зеленський підписав закон про новий вид покарання – пробаційний нагляд, ідеться у законопроєкті №9185.

Покарання у вигляді пробаційного нагляду буде полягати в обмеженні прав і свобод засудженого із застосуванням наглядових і соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Засудженого обовʼязково залучатимуть до праці. 

Пробаційний нагляд будуть призначати судом на строк від одного до пʼяти років.

Згідно із законом засуджений до пробаційного нагляду зобовʼязаний:

  • періодично зʼявлятися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Також закон передбачає використовувати електронний засіб контролю й нагляду та проживати за вказаною в рішенні суду адресою, дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування й пересування.

Пробаційний нагляд тепер може бути застосований за домашнє насильство, зараження венеричною хворобою, ухилення від сплати аліментів й підроблення документів. Повний список злочинів можна переглянути на сайті Мінʼюсту. 

   

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, де пропонують зменшувати термін ув’язнення за прочитання книжок. Строк ув’язнення пропонують скорочувати на три дні за одну прочитану книгу. Але діє обмеження – не більше десяти книг за один рік (тобто за один рік строк можна зменшити максимум на місяць).