П’ятий міжнародний фестиваль архітектури й мистецтв «Вежа» проведуть у Львові з 29 вересня до 1 жовтня напередодні Міжнародного дня архітектора.

Лейтмотив цьогорічного фестивалю має назву «Час України». Це означає фокус на вікні можливостей, які відкрилися для України, не лише отримати підтримку інших країн, але й показати світові талановитих українців, пояснюють організатори.

Гостями «Вежі» стануть українські архітектори, які представляють Україну у світі. Серед них – заступниця голови архітектурної палати НСАУ Анна Кирій, яка розкаже про Україну на Венеційській архітектурній бієнале й зараз працює в робочій групі при Верховній Раді над новим містобудівним кодексом після скандального законопроєкту №5655. Також серед гостей фестивалю – Катерина Романенко, власниця бюро «С.Бабушкін», яке разом із Норманом Фостером проєктувало реконструкцію Європейської площі в Києві.

Крім того, будуть гості з-за кордону: польський митець й автор інсталяції-перформансу на Вроцлавському бієнале Александр Яніцький; польський архітектор і колишній очільник палати архітекторів Пьотр Кухач; італійський архітектор Фабіо Гріллі (старший менеджер проектування EMMAR, найбільшої девелоперської компанії арабського світу в ОАЕ).

Архітектори обговорюватимуть проєкти, які зводять у Києві, Дніпрі, Харкові попри повномасштабну війну, повоєнну відбудову України й збереження архітектурної спадщини.

Фестиваль проведуть на трьох локаціях: у Центрі архітектури, дизайну й урбаністики «Порохова вежа», Свірзькому замку й спортивно-розважальному центрі Leoland.

Організатори кажуть, що захід буде цікавий не лише архітекторам. У межах події планують лекції, воркшопи, презентації нових українських об’єктів, екскурсії, пленери, нетворкінг і дискусії.

Відвідати фестиваль можна буде безоплатно, якщо зареєструватися до 22:00 25 вересня. Але на кожну подію треба реєструватися окремо. Деякі форми для реєстрації вже відкрили. За всіма подіями радять стежити на сайті фестивалю. Особливо рекомендують звернути увагу на воркшоп «Зелені легені Львова», який відбудеться ще до відкриття фестивалю, і на екскурсії (логістичний комплекс «Львівський порт», артцентр «Фабрика повидла», храм Згромадження отців оріоністів).

   

Фестиваль «Вежа» заснували члени Львівської спілки архітекторів за підтримки Національної спілки архітекторів. Перший фестиваль «Вежа» відбувся влітку 2018 року, а під час пандемії COVID-19 захід проводили в онлайн-форматі. Але під час повномасштабної війни фестиваль провели офлайн у грудні 2022 року. Місце лекторію, замість звичної Порохової вежі, зайняв ревіталізований простір Kivsh.