Квітник з українським борщем на вишитому рушникові, який відкрили на Повітрофлотському проспекті, «не є скульптурою чи артобʼєктом», відповіли у КП УЗН Соломʼянського району на запит The Village Україна.

«Квіткова композиція, присвячена українському борщу в сквері на Повітрофлотському проспекті, не є скульптурою, артобʼєктом чи конструкцією, які раніше відзначав гендиректор КО «Київзеленбуд», – каже директор відомства Олексій Лукаш.

«Київзеленбуд» обіцяв більше не створювати рослинні скульптури в Києві, поки не завершиться війна. Натомість планували висаджувати багаторічні рослини.

Квітник створили з власноруч вирощеної квітникової розсади на пошкодженому під час капітального ремонту місці, кажуть комунальники. Бюджетні кошти для створення квітника не витрачали.

Комунальники також зазначили, що популяризація національних цінностей, зокрема такого культурного надбання як український борщ, важлива для підняття морального духу і є «своєрідною зброєю проти окупанта».

   

У липні 2022 року в Соломʼянському районі, на вулиці Миртиросяна, створили квітник зі Шреком. За словами комунальників, інсталяцію зробили «на радість людям», щоб «відволікти від негативних емоцій».

Реакції в соцмережах варіювалися від «люта дичина» й «навіщо ця істота з килима» до «те, що треба біля дитячого майданчика, дуже креативно й весело».

У червні 2023 року «Київзеленбуд» обіцяв більше не створювати рослинні скульптури в Києві, принаймні, поки не завершиться війна. Там пояснили, що скульптури не на часі, а також потребують більше зусиль і коштів, ніж звичайні клумби.

Квіти на клумбах планують замінити на багаторічні рослини, адже вони вимагають менше догляду. «Ми зазвичай намагаємося вистригти з кущика фігуру, натомість у Європі до озеленення ставляться не так прискіпливо: росте кущик неправильної форми – хай росте. Київ до цього йде», – казала головна ландшафтна дизайнерка «Київзеленбуду» Марія Вольська.

обкладинка й фото: КП УЗН Соломʼянського району