Українські smart-вулики встановлять на дослідницьких пасіках у США, Канаді, Аргентини й Бразилії, повідомила програма USAID «Економічна підтримка України».

Під час світового конгресу Apimondia Chile 2023 й виставки «АпіЕКСПО», які 4–8 вересня тривали в Чилі, компанія AmoHive презентувала розроблення – проєкт «IT-бджільництво» від AmoHive.

Під час заходу команда розробників провела прямі перемовини з представниками університетів і спілок пасічників із США, Канади, Аргентини й Бразилії щодо розміщення на їхніх дослідних пасіках smart-вуликів і їх підключення до спільної бази даних. 

Основу проєкту складає smart-вулик, обладнаний датчиками, що працюють автономно за допомогою сонячної панелі, регулярно передають комплекс даних до сервера й мобільного застосунку.

Така інформація дозволяє бджоляреві завчасно реагувати на вологість, температуру у вулику, щоб поліпшити роботу.

   

Компанія AmoHive створила першу в Україні IT-пасіку в Київській області й планує проводити на її базі навчання з IT-бджільництва для молоді в партнерстві з українськими закладами аграрної освіти.

Наприкінці 2022 року цей винахід отримав нагороду в номінації «Найкраще інноваційне й технологічне рішення у 2022 році» на конкурсі European Bee Award.