Польське талант-шоу «Твоє обличчя видається знайомим» (Twoja twarz brzmi znajomo), що виходить на каналі Polsat TV, критикують за використання гриму для затемнення шкіри, який учасники застосували, щоб «перевтілитися» на темношкірих артистів.

Такий грим використав, зокрема, переможець шоу й потенційний кандидат від Польщі на «Євробаченні 2024» Куба Шмайковський, який відтворював виступ Кендріка Ламара.

Суть талант-шоу полягає в імітуванні учасниками виступів відомих іноземних і польських артистів. Учасники мають якомога точніше відтворити зовнішній вигляд, міміку й вокал інших виконавців.

Учасникам, які виконують ролі темношкірих артистів, затемняють обличчя за допомогою гриму. Окрім Шмайковського, із таким гримом виступала співачка Пола Гонцяж в образі Бейонсе.

Водночас іншому учаснику шоу, Ніку Сінклеру, навпаки, висвітлили обличчя для виступу.

У соцмережах розкритикували практику затемнення облич: такий підхід до створення образів порівняли з формою театрального гриму blackface, який використовували для зображення карикатури на темношкіру людину. У Сполучених Штатах ця практика стала поширеною в 19 столітті і сприяла поширенню расових стереотипів.

Фото: вікіпедія

Крім того, Шмайковського критикують за використання n-word у тексті пісні, яке без цензури пролунало в ефірі.

Водночас деякі користувачі відзначали, що грим, який використовують учасники шоу, не має нічого спільного з карикатурою, а лише покликані зробити артиста максимально схожим на іншого виконавця. Такі ж аргументи використовують організатори шоу, які стикалися з критикою за використання гриму ще у 2021 році.