Виставку сербської перформанс-художниці, 76-річної Марини Абрамович відкриють у Королівській академії мистецтв у Лондоні. Це ретроспективна виставка про пів столітню кар’єру Абрамович, яка триватиме з 23 вересня до 1 січня 2024 року.

Вона стала першою художницею, яка має персональну виставку в головних галереях Королівської академії за її 255-річну історію, пише BBC.

Щоб зайти на виставку, відвідувачі мають протиснутися між двома оголеними моделями. Видання зазначає, що є окремий вхід для тих, хто не хоче заходити на виставку, проходячи крізь оголених моделей, але також зазначає, що «обман», зазначають у Times.

Подібний перформанс Абрамович поставила в 1977 році разом із німецьким партнером Улаєм. Такий вхід провокує конфронтацію між наготою і статтю, сексуальністю й бажанням, каже керівниця відділу виставок Королівської академії Андреа Тарсія.

Видання The Telegraph зазначило, що перформанси 1970-х і 1980-х, представлені на виставці, «досі здаються радикальними й сміливими, про складні стосунки між чоловіком і жінкою чи гендерні ролі, які суспільство змушує нас грати». Водночас видання розкритикувало виставку й назвало її «нарцисистичним мистецтвом».

У The Times виставку назвали «стильною, але незадовільною ретроспективою». У виданні пишуть, що три молоді жінки, які виконували перформанси, «здавалися сором’язливими й напруженими», а «волосся сімдесятих зникло».

   

У 2017 році Марина Абрамович приїжджала до PinchukArtCentre із лекцією. Вона також є авторкою меморіального об’єкту «Кристальна стіна плачу» в Бабиному Яру. У березні 2022 року Абрамович засудила повномасштабну війну Росії проти України.

   

The Village Україна збирали сім перформансів Марини Абрамович.

Обкладинка й фото: Девід Перрі для Королівської академії мистецтв / BBC