Айтівцям під час оновлення даних у ТЦК пропонують надавати тимчасовий імунітет від мобілізації, щоб пришвидшити темпи бронювання IT-фахівців, повідомляє голова Харківського IT кластера Ольга Шаповал, передає видання Dev. 

Бронювання від мобілізації може надати айтівцям тимчасовий імунітет під час оновлення даних у ТЦК і СП, щоб їх терміново не призвали у військкомат.

Важливо, щоб імунітет могли отримати не тільки люди з помилками в документах, а й ті, які мають приписні свідоцтва, каже Шаповал.

Шаповал запропонувала зробити місцем документів військовий ЦНАП, щоб підвищити рівень довіри.

Зараз більшість ініціатив, які погоджуються Мінекономіки, блокуються на рівні Генштабу, у якого є питання забезпечення мобілізаційного резерву.

   

Закон про бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації Верховна Рада ухвалила в листопаді 2022-го. У січні 2023-го затвердили новий порядок бронювання, а також критерії для підприємств, за якими їх визнаватимуть критично важливими для економіки.

Станом на середину березня за новим порядком забронювали 2176 осіб, таку статистику надав Кабмін на запит редакції Forbes. Водночас у двох бізнес-асоціаціях, що входять до числа найбільших в Україні, нам повідомили, що жоден із їхніх учасників на момент публікації не пройшов процедуру цілком і досі не отримав статусу заброньованого.

Разом із юристом, а також представниками IT Ukraine Association і Європейської бізнес-асоціації (EBA) редакція The Village Україна розібралася, як відбувається бронювання за новою процедурою, скільки це триває, чому мало кому досі вдалося пройти всі етапи і як можна оптимізувати процес.