Трохи більш як 20% опитаних українців уникають будь-яких подорожей країною через можливу небезпеку, свідчать результати опитування Державного агентства розвитку туризму і UNICEF.

Ставлення до подорожей через повномасштабну війну не змінилося у 23% українців. Про те що, подорожуючи, вони підтримують економіку країни, відзначили 21% опитаних.

Згідно з дослідженням, із лютого 2022 року майже половина українців (45%) подорожували країною з туристичною метою.

За останні півтора року 26% опитаних мандрували до двох разів, ще 12% відправлялися в подорож від трьох до пʼяти разів. Понад пʼять разів за півтора року подорожували Україною 7% респондентів.

Найбільше українці мандрують влітку, про це заявили 48% опитаних. Навесні подорожують лише 4%, восени – 3%, взимку – 2%.

Понад половина опитаних (54%) надає перевагу міському туризму й пішим прогулянкам. Екскурсії до історичних пам’яток і музеїв обирають 28% українців, водночас 23% надають перевагу відпочинку на пляжі.

Подієвий туризм практикують 23% респондентів, гастрономічний – 22%.

Активний відпочинок обирають 16% українців, також 11% цікавить екотуризм. 

   

Україна отримала на 18% менше податків від туризму через війну. Найбільше по податках втратили Одещина й Івано-Франківщина. Водночас зростання продемонстрували Львівська, Закарпатська, Полтавська й Київська області.