За перші 4 місяці 2022-го українська туристична галузь сплатила на 18% менше податків, ніж за аналогічний період 2021 року. Кількість платників податків у сфері туризму за перші місяці війни скоротилася на 10%, підрахувало Державне агентство розвитку туризму.

Найбільше до держбюджету за перші чотири місяці року сплатили готелі та санаторії – загалом майже 370 мільйонів гривень. Але це однаково на 24% менше, ніж торік.

ДАРТ зафіксувало спад на 58% у діяльності турбаз, кемпінгів і дитячих таборів відпочинку. Водночас туроператори та власники приватних садиб сплатили на 5% більше податків, ніж за аналогічний період минулого року – майже 100 мільйонів гривень.

Найбільше податків сплатили Київ і 9 областей: Івано-Франківська, Львівська Київська, Одеська, Дніпропетровська, Закарпатська, Харківська, Запорізька та Полтавська. Водночас, якщо порівнювати суми з аналогічним періодом 2021 року, то в Києві, Одеській, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Харківській і Запорізькій областях усе ж відбувся спад. Найбільше по податках втратили Одеська (84%) й Івано-Франківська (58%) області. Зростання продемонстрували тільки Львівська (47%), Закарпатська (30%), Полтавська (24%) та Київська (10%) області.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Інфраструктура України вже зазнала збитків щонайменше на $105,5 мільярда через війну. Загальні втрати економіки, включно з непрямими (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку) коливаються від $564 до $600 мільярдів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі