Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за погодження САП повідомило бізнесмену Ігореві Коломойському про підозру в заволодінні 9,2 мільярдами гривень «ПриватБанку».

Слідство встановило, що у 2015 році Коломойський, а також інші підозрювані штучно зобовʼязали виплатити підконтрольній офшорній компанії понад 9,2 мільярда гривень під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю.

Після цього частину суми, а саме понад 446 мільйони гривень, перерахували на рахунки трьох юридично повʼязаних із Коломойським осіб, щоби «легалізувати гроші». Пізніше гроші перерахували на рахунки ще двох повʼязаних із Коломойським осіб. Урешті-решт кошти надійшли на особовий рахунок Коломойського, які він вніс до статутного капіталу «ПриватБанку».

Підозри також отримали:

  • колишній голова правління «ПриватБанку»; 
  • заступник керівника напряму – директор департаменту міжбанківського дилінгу банку; 
  • заступник голови «ПриватБанку», директор казначейства; 
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства «ПриватБанку»; 
  • заступник керівника департаменту з обслуговування рахунків банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу «ПриватБанку».

Їх підозрюють за статтями 191 (привласнення майна), 209 (відмивання грошей) і 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

  

У лютому 2021 року НАБУ повідомило про підозру колишнім посадовцям «ПриватБанку», зокрема й Коломойському, у розтраті понад 136 мільйонів гривень через схему страхових виплат. У березні підозру оновили й додали розтрату ще 315 мільйонів доларів, а у вересні 2022-го – ще 85,2 мільйона.

1 лютого 2023 року СБУ й БЕБ провели обшуки в бізнесмена Ігоря Коломойського, які стосувалися махінацій щодо ПАТ «Укртатнафти» й ПАТ «Укрнафти» та привласнення 40 мільярдів гривень.

   

2 вересня 2023 року СБУ вручила Ігореві Коломойському підозру за статтями про шахрайство й відмивання грошей. За даними слідства, з 2013 по 2020 роки бізнесмен легалізував понад 500 мільйонів гривень шляхом виведення грошей за кордон через підконтрольні банки.

3 вересня Коломойському обрали запобіжний захід – два місяці тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави в більш як 500 мільйонів гривень. За словами адвокатів Коломойського, заставу вносити вони не планують. Коломойський перебуватиме в СІЗО щонайменше до 25 вересня 2023 року, коли в Київському апеляційному суді пройде судове засідання, повідомляє «Центр протидії корупції».