Переливати кров тепер можуть не лише люди з медичною освітою, але й військові, які пройшли навчання, повідомляють у МОЗ. Відповідну постанову вже затвердив уряд.

Зараз допомогою пораненим зазвичай займаються бойові медики з досвідом і навичками, але без медосвіти. Водночас сучасні протоколи надання першої медичної допомоги на полі бою, зокрема ТССС, передбачають заміщення крововтрати за допомогою переливання цільної крові. Її проводять в автомобілі під час евакуації пораненого до стабілізаційного пункту чи госпіталю. Ідеться про кров першої групи з негативним резусом, яку можна переливати без додаткових досліджень.

Тренінги з переливання крові можна буде пройти на базі визначених центрів крові, де навчальна програма відповідатиме стандартам НАТО. У МОЗ кажуть, що в країнах Альянсу переливання крові бойовими медиками без медичної освіти – це норма. У Норвегії переливати кров дозволяють також самим бійцям.

У цивільному житті людину з крововтратою можуть доставити в шпиталь за 15 хвилин, але під час війни «розгорнути інфраструктуру для використання крові» не просто, тому її вирішили «наблизити до пацієнта всіма можливими методами». Це дозволить знизити ризик превентивних смертей на полі бою, які пов’язані з крововтратою, каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Більше 60% превентивних смертей пов’язані з крововтратою. 

   

Наприкінці липня волонтери написали звернення до воєнного керівництва, де просять вирішити вісім проблем тактичної медицини в Україні. Серед цих проблем – неврегульований статус бойового медика як медичного працівника. У зверненні волонтери писали про конфлікт із Командуванням медичних сил. За їхніми словами, командування виключило бойових медиків із переліку осіб, які можуть переливати кров, і звинуватило в незаконній лікувальній діяльності. Це сталося після дискусії щодо переливання крові на догоспітальному етапі. Волонтери посилалися на стандарти лікування геморагічного шоку від МОЗ, згідно з якими лікування пораненого треба починати якомога раніше.