Волонтери написали звернення до воєнного керівництва, де просять вирішити вісім проблем тактичної медицини в Україні. Відповідну колонку опублікували на «УП».

До міністрів оборони й внутрішніх справ, а також до головнокомандувача й начальника генерального штабу ЗСУ звернулися, зокрема, парамедикиня Тайра (Юлія Паєвська), «Повернись живим», БФ Сергія Притули, «Солом’янські котики», «Госпітальєри», організація «Принцип», яку створив Масі Найєм.

Ось проблеми, які описали у зверненні

  • Відсутність контролю за якістю медичних засобів (турнікети, оклюзійні наліпки), які держава передає до військових частин. За словами волонтерів, ці медичні засоби не перевіряють за рекомендаціями комітету ТССС (Tactical Combat Casualty Care), який створений при Міноборони США. Це призводить до того, що у військові частини потрапляє «десятки тисяч» турнікетів із Китаю. 
  • Процедура обліку й списання медичних засобів не відповідає реаліям військового часу. Це призводить до значних затримок чи взагалі унеможливлює списання таких засобів. Крім того, надмірна паперова робота, яку мають робити медики підрозділів, відволікає їх від основної роботи – порятунку життя бійців.
  • Статистика і звітність у сфері забезпечення тактичною медициною не відображає реальний стан справ. Це відбувається, зокрема, через випадки, коли під інвентарною назвою «турнікет САТ» у військові частини передають китайські аналоги низької якості. Також практично відсутнє забезпечення засобами для контролю важкодоступних кровотеч й інших, які потрібні бойовим медикам для надання допомоги.
  • Дефіцит транспорту для евакуації поранених, зокрема медеваків і броньованих автівок. Зараз значну частину евакуації проводять на особистому транспорті чи транспорті волонтерів, який також комплектується майном, зібраним за кошт волонтерської допомоги. Для цього також є перешкоди: волонтери не можуть отримати благодійну допомогу через довгу процедуру списання транспорту чи медичного майна.
  • Тренувальних центрів із тактичної медицини, де мають навчатися бійці й бойові медики, менше за реальні потреби сил оборони. Навчання проводять із відхиленням від стандартів ТССС, які закріплені наказом Генштабу. Також десятки документів щодо підготовки з тактичної медицини часто суперечать одне одному, деякі з них застарілі, кажуть волонтери. Крім того, відбір курсантів відсутній, недостатня кількість самих курсантів і тренувальних засобів для них.
  • У медичних підрозділах у лікувальних закладах ЗСУ використовують застарілі чи інші настанови з лікування, які не відповідають засадам доказової медицини, стандартам МОЗ і країн-партнерів. Тому лікування виходить неефективним, а на недоказові препарати доводиться витрачати кошти.
  • Командування медичних сил виключило бойових медиків із переліку осіб, які можуть переливати кров і звинуватило в незаконній лікувальній діяльності після дискусії про переливання крові на госпітальному етапі, кажуть волонтери. Вони керуються стандартом лікування геморагічного шоку від МОЗ, який вимагає якнайраніше починати лікування, вводячи пораненому кров. Тобто правовий статус бойового медика як медичного працівника не врегульований.
  • Зловживання посадовців, які повинні забезпечувати сили оборони якісними медзасобами. Як приклад наводять переліки щодо складу аптечок чи наплічників бойового медика, які не відповідають реальному характеру бойових дій. Крім того, чинний стандарт аптечки в Нацгвардії зобов’язує військовослужбовців мати в аптечці наркотичний засіб, що призводить до важких ускладнень і наркотичної залежності.

Волонтери вважають, що нема державного органу, який би ніс відповідальність за забезпечення сил оборони засобами такмеду, організацію процесу евакуації поранених, забезпечення евакуаційним транспортом. Проблеми призводять до загибелі поранених, яких можна було б урятувати, до додаткових ускладнень, подовження часу на реабілітацію, пишуть громадські організації, пропонуючи дії щодо вирішення цих проблем. Повний текст звернення можна прочитати тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі