Міністерство оборони України затвердило новий перелік хвороб, за яким оцінюють придатність до військової служби. Зміни до положення про ВЛК набули чинності 25 серпня, ідеться на сайті Верховної Ради.

Зміни стосуються таких хвороб:

  • 2-В – клінічно вилікуваний туберкульоз;
  • 4-В – вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;
  • 5-В – безсимптомний ВІЛ;
  • 12-В – порушення згортання крові, пурпура, геморагічні стани, інші хвороби крові й кровотворних органів, деякі порушення із залученням імунного механізму, які повільно прогресують або зовсім не прогресують;
  • 13-В – хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;
  • 14-В – легкі короткотривалі хворобливі прояви психічних розладів;
  • 17-В – невротичні хвороби, пов’язані зі стресом, а також помірно виражені соматоформні розлади з короткотривалими проявами або астенічним станом;
  • 21-В – хвороби центральної нервової системи, які повільно прогресують, з незначними порушеннями функцій;
  • 22-В – епізодичні й пароксизмальні розлади, крім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Раніше ВЛК мала ухвалювати рішення «придатний» до всіх, крім людей, які підпадали під ці статті навіть під час дії воєнного стану. Тепер формулювання про цей виняток прибрали.

Крім того, відтепер одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має ухвалювати постанову про придатність до певної військово-облікової спеціальності (ВОС).

Якщо ж військовослужбовця визнають непридатним до конкретної військової спеціальності, то командир частини може направити його на ВЛК, щоби визначити придатність за новою спеціальністю.

UPD. Перелік кількості хвороб, за якими оцінюють придатність військових до служби, фактично не змінився, змінилася світова практика, пояснюють у Медичних силах ЗСУ та Міноборони.

Там зазначають, що на військову службу призивають і людей з хронічними захворюваннями, здебільшого в навчальні центри й підрозділи забезпечення. У випадку, якщо у військового захворювання в довготривалій ремісії (3-5 років) і це підтверджено лабораторними дослідженнями, то ухвалюватимуть індивідуальне рішення про придатність чи непридатність до служби.

Крім того, військовослужбовці з певними захворюваннями не проходитимуть службу в ДШВ, морській піхоті та ССО, кажуть у Міноборони.

   

Процедуру отримання відпустки й звільнення спростили для поранених бійців і військових, які хворіють. Тепер військовослужбовцям не потрібно повертатися до військової частини, щоб оформити відпустку чи звільнення з лав ЗСУ.

Що відбувається з е-рецептами й цифровізацією ВЛК? Запитали заступницю міністра охорони здоровʼя Марію Карчевич про роботу МОЗ під час повномасштабної війни.