П’ятий марш «ХарківПрайду» за права ЛГБТК+ спільноти відбувся у форматі арт-інтервенції. Креативний підхід вирішили використати, щоб уникнути масових скупчень людей. 

У марші взяли участь 50 людей. Вони розмістили в центрі Харкова 100 фігур людей, пофарбованих з одного боку в кольори прапору України, а з іншого – у кольори веселкового прапору, який є символом ЛГБТК+ спільноти.

За задумом, «невидимі фігури» символізують ЛГБТК+ людей Харкова та усієї України. Такий формат, за словами організаторів, виконує головну мету прайду – створює видимість ЛГБТК+ спільноти навіть тоді, коли вона не може вийти на вулиці міста та заявити про свої права.  

Після завершення маршу фігури залишилися у міському просторі. 

Харківське жіноче об’єднання «Сфера», яке проводить «ХарківПрайд» п'ять років поспіль, наголошує на необхідності шлюбної рівності для ЛГБТК+ людей. «Наразі ЛГБТ не мають можливості забрати тіло партнера або партнерки з моргу та поховати кохану людину; прийняти життєво важливе рішення за партнерку чи партнера, якщо та у непритомному стані; доглядати дитину партнерки або партнера, якщо та пішла на фронт, а також опікуватися дітьми загиблої або пораненої близької людини», – пояснювали у спільноті «ХарківПрайд».

У межах п'ятого «ХарківПрайду» також збирають кошти на потреби ЗСУ. Команда вже закупила та передала військовим із п’ятої слобожанської бригади НГУ обладнання для керування квадрокоптерами. Збір для придбання двох дронів DJI Mavic 3 триває.

   

Перший Марш рівності на підтримку прав ЛГБТ відбувся в Харкові в 2019 році, він зібрав близько двох тисяч людей. Після цього через карантин організаторам довелося шукати альтернативний формат, і у 2020-му в Харкові провели перший в Україні «Автопрайд». У 2022-му з безпекових міркувань марш влаштували в метро.