25 вересня у Харкові, попри війну, відбувся Марш рівності за права ЛГБТ-спільноти. Цьогоріч із безпекових міркувань прайд провели у метро.

Марш стартував на станції «Київська» та завершився на «Майдані Конституції». Хода «пройшла» усіма трьома лініями Харківського метрополітену, відвідала десять станцій та здійснила два переходи.

«Подію супроводжувала значна кількість поліції. Активісти майже увесь час не вимовляли гасел, двічі за усю подію прозвучало «Слава Україні», – повідомляє кореспондентка The Village Україна Анна Бобирєва.

«ХарківПрайд – не свято і ніколи ним не був. Марш є правозахисною ходою і важливим інструментом для того, щоб показати – ми [ЛГБТ-спільнота] хочемо мати рівні права, і досягнемо цього. Історично Харків бореться з російськими наративами та пропагандою, і гомофобія – частина ідеології РФ. Тож відкидаємо стереотипи та нерівність та йдемо до перемоги. Перемоги над рашизмом, дискримінацією та утисками», – пишуть організатори, коментуючи питання про те, чи на часі проведення прайду.

Учасники прайду, зокрема, борються за право ЛГБТ в Україні на укладання шлюбу. «Наразі ЛГБТ не мають можливості забрати тіло партнера або партнерки з моргу та поховати кохану людину; прийняти життєво важливе рішення за партнерку чи партнера, якщо та у непритомному стані; доглядати дитину партнерки або партнера, якщо та пішла на фронт, а також опікуватися дітьми загиблої або пораненої близької людини», – пояснюють у спільноті «ХарківПрайд».

Загалом до акції приєдналися близько 30 людей, тоді як минулорічний Марш рівності у Харкові зібрав близько трьох тисяч учасників.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Перший Марш рівності на підтримку прав ЛГБТ відбувся в Харкові в 2019 році, він зібрав близько двох тисяч людей. Після цього через карантин організаторам довелося шукати альтернативний формат, і у 2020-му в Харкові провели перший в Україні Автопрайд.

У 2021-му до «ХарківПрайду» приєдналися три тисячі учасників.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Анна Бобирєва