На противагу законопроєкту про декриміналізацію порнографії в Україні пропонують альтернативний, який передбачає посилення відповідальності, повідомила команда Офісу ефективного регулювання BRDO.

Альтернативний законопроєкт реєструє народний депутат Владлен Неклюдов із фракції «Слуга народу». За словами його авторів, поширення порно «в особистих некорисливих мотивах не є суспільно небезпечним», але якщо воно передбачає винагороду, то є суспільно небезпечним злочином. 

Автори законопроєкту кажуть, що мають на меті декриміналізувати ті порнографічні матеріали, які не передбачають отримання коштів, а також наголошують, що їхня ініціатива покликана захистити дітей, пише ініціатор попереднього законопроєкту Ярослав Железняк.

А втім, норми законопроєкту передбачають, що криміналізований статус порнографії насправді залишиться незмінним як для платного порноконтенту, так і для особистих перепискок, кажуть експерти BRDO. «Якщо члени подружжя пересилають власні нюдси, вони також можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності», – відзначають у команді.

Експерти BRDO й громадських організацій, що виступали з ініціативою декриміналізації порнографії в Україні, проаналізували альтернативний законопроєкт і дійшли висновку, що він посилює мінімальну й максимальну відповідальність за порно з участю повнолітніх, не змінюючи відповідальність за дитяче порно.

Натомість законопроєкт пропонує збільшити максимальну відповідальність за створення й розповсюдження порно до 12 років позбавлення волі (з поточних пʼяти), а максимальний штраф – до 85 тисяч гривень (з поточних 17 тисяч гривень).

Крім того, автори пропонують прибрати відповідальність у вигляді обмеження й позбавлення волі за створення або розповсюдження порнографії без згоди зображеної особи.

Кримінальну відповідальність для організаторів вечірок, вебстудій й управителів секс-готелів також хочуть залишити.

Насамкінець у законопроєкті залишили старе визначення порнографії як «цинічної, непристойної фіксації статевих актів, «…» зарисовок з натури, які мають на меті викликати сексуальне збудження». Під таке визначення можуть підпадати твори класичного мистецтва, відзначають у BRDO.

Організація виступає проти альтернативного законопроєкту й закликає народних депутатів не підтримувати його.

   

Законопроєкт про декриміналізацію порнографії в Україні в серпні зареєстрували у Верховній Раді. Співініціатор законопроєкту, народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що над пропозицією працювала робоча група з представників правоохоронного комітету Верховної Ради, державних органів, незалежного експертно-аналітичного центру «Офіс ефективного регулювання BRDO», а підтримала його 31 громадська організація.

Законопроєкт передбачає скасування кримінальної відповідальності за порнографічні дії, які не становлять загрози суспільству, а також за організацію й утримання «місць для розпусти» й проституції, коли це не спричиняє суттєвої шкоди, з метою посилення захисту від втручання в приватне життя. 

Редакція The Village Україна ознайомилася з положеннями законопроєкту й поспілкувалась із представниками BRDO та Железняком про те, чому це на часі.