Дослідники з Норвегії й України задокументували сейсмічну активність під час російських обстрілів Київщини й сусідніх областей у перші тижні повномасштабного вторгнення. Дані про вибухи і їхню потужність відобразили на інтерактивній мапі журналісти The New York Times.

Зображення: скриншот мапи The New York Times

Сейсмологи фіксували поштовхи під земною поверхнею, спричинені авіаційними, артилерійськими й ракетними ударами. Такий метод допоможе виявити не задокументовані атаки, а також створити доказову базу проти фейків і пропаганди як з боку РФ, так і з українського боку, відзначає видання.

Крім того, за допомогою сейсмічних даних можна зафіксувати подвійні атаки, коли за обстрілом цивільної території після певної паузи слідує друга атака, спрямована на рятувальників, кажуть дослідники. Насамкінець дані сейсмічних датчиків допоможуть проводити розмінування територій.

Дослідники визначили місця вибухів із точністю до кількох кілометрів. Також вони приблизно оцінили масштаби кожного вибуху.

Наприклад, сила вибуху, що стався на четвертий день повномасшабної війни в аеропорту Гостомель під Києвом, послала сейсмічні хвилі на два десятки датчиків поблизу, що еквівалентно крихітному землетрусу магнітудою 0,2, пишуть науковці.

Водночас і в сейсмічних даних є прогалини, відзначають автори дослідження. Деякі вибухи, зафіксовані на мапі, могли бути спричинені українськими військовими. Крім того, складна геологія Києва, побудованого на заболочених територіях і заплавах, приглушує сейсмічні сигнали.

   

«Карту Руйнувань», яка дозволяє фіксувати наслідки російського вторгнення в Україну, запустила ГО «Антикорупційний штаб». На мапі можна обрати категорію споруд для перегляду, а також побачити стан будівель до й після повномасштабного вторгення РФ.