Український Forbes опублікував четвертий національний список «30 до 30: творці майбутнього» про молодих українців, «які вразили країну та світ до 30 років».

У список включили військових, науковців, підприємців, представників волонтерського руху, креативних індустрій, громадянського суспільства й держінституцій. 

Зображення: Forbes

«Список майже наполовину складається з надважливих людей нашого часу – військових і волонтерів. Серед них – один із наймолодших комбригів Олександр Сак, який командує 47‐ю окремою механізованою бригадою, командир розвідувального батальйону Ігор Дикун, медикиня Ніна Колосінська, яка рятувала поранених у Маріуполі й у російському полоні, народний депутат, котрий пішов служити матросом, Роман Лозинський», – коментує редакція Forbes.

Із підприємців до списку потрапили, зокрема, ВАДИМ СИНЖЕРЕЦЬКИЙ – CEO й співзасновник маркетплейсу репетиторів Buki, чия компанія потрапила до рейтингу найкращих освітніх стартапів Європи; співзасновники бренда жіночого одягу Cher’17 Іван Кришталь і Тетяна Парфільєва; а також співвласник кавʼярні Prostir.Coffee і засновник бренда «Херсонська кава» Костянтин Дудченко, який, втративши бізнес у Херсоні, запустив новий в Івано-Франківську. 

До рейтингу також включили коміка Антона Тимошенка, якого відзначили за мільйонні збори для ЗСУ, реп-виконавця Skofka (Володимир Самолюк), якого Forbes називає «автором одного з найпопулярніших треків воєнного часу», дизайнера Івана Фролова, який пошив концертне вбрання для Бейонсе, а також футболіста Михайла Мудрика.

У список увійшли також очільниця громадської організації «Принцип» ЛЮБОВ ГАЛАН і журналістка ВАСИЛІСА СТЕПАНЕНКО, яка отримала Пулітцерівську премію за репортажі з Маруіполя, і директорка благодійного фонду Київської школи економіки Світлана Денисенко.

Також відзначили власника компанії з виробництва автономних зарядних станцій для дронів Dronehub ВАДИМа МЕЛЬНИКа та співзасновника Himera Radios Мішу Рудомінського, який координує розроблення рацій, невразливих до РЕБ. 

Хто ще в списку

  • Дмитро Фінашин – розвідник Національної гвардії. Снайпер, Герой України. Був поранений, втратив руку, проте повернувся до лав Сил оборони.
  • Гліб Стрижко – морський піхотинець. Брав участь в обороні Маріуполя, переніс полон, десятки операцій і заново навчився ходити. Попри проблеми зі здоров’ям, працює координатором у Veteran Hub у Києві. 
  • Олена Скирта – співзасновниця проєкту з популяризації науки Inscience.
  • Роман Гурбанов та Ілля Почкун – засновники креативної агенції «Тактика».
  • Вероніка Лапчак – парамедикиня добровольчого батальйону ОУН, керівниця Львівського осередку жіночого ветеранського руху.
  • Євген Кудрявець – перший заступник міністра освіти та науки України, який відкрив для українських школярів понад 30 міжнародних конкурсів й олімпіад.
  • Юрій Гуляк (Гиря) – один із наймолодших комбатів ЗСУ, командир батальйону 80-ї бригади ДШВ ЗСУ. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів. Брав участь у боях за Нову Каховку, Вознесенськ, Бахмут, Лисичанськ, Харківщину.

Повний список можна переглянути за цим посиланням.

   

Четвертий рік поспіль український Forbes складає список молодих людей, котрі впливають на майбутнє своїх галузей. Списки попередніх років можна подивитися тут.