На вулиці Сагайдачного, 35, підприємці намагалися надбудувати два поверхи до пам’ятки архітектури й містобудування, пише активіст Дмитро Перов.

Це садиба купчині Клавдії Дроннікової, яку спорудили в 70-х роках 19 століття. Вона має два поверхи: на першому розташовані крамниці, а другий поверх житловий. Будівля є характерним зразком купецького будинку, каже Перов. Із моменту побудови до примусового вилучення радянською владою вона належала різним представникам однієї родини.

Департамент охорони культурної спадщини вже видав припис щодо порушення умов пам’яткоохоронного законодавства. Також департамент територіального контролю (раніше – міського благоустрою) видав припис на демонтаж незаконних конструкцій. Роботи поки призупинили й підготували звернення до Нацполіції, додає Перов.

   

Наприкінці серпня забудовник зірвав пломбу на садибі Барбана, зняв із будівлі прапори України й США та збив меморіальну табличку письменнику Джонові Стейнбеку. На місці історичної садиби забудовник хоче звести 12-поверховий житловий комплекс. У серпні 2021-го він спробував знести будівлю. Демонтаж зупинили, РНБО зобовʼязала міську адміністрацію надати садибі охоронний статус, а власника – відновити будівлю.

   

Активіст Дмитро Перов, який претендував на посаду, стане першим заступним директора департаменту культурної спадщини. На посаду його призначать, щоб реалізовувати Стратегію збереження культурної спадщини. Її вже затвердив міський голова Віталій Кличко. Активіст матиме повноваження контролювати дотримання пам’яткоохоронного законодавства й облік об’єктів культурної спадщини (тобто внесення історичних будівель до переліку). Він уже написав відповідну заяву про призначення на посаду.