Директоркою Департаменту охорони культурної спадщини стане Марина Соловйова, повідомляє активіст Дмитро Перов.

За словами активіста, Соловйова має успішний досвід пам’яткоохоронної боротьби за Пейзажну алею і Гостиний двір. На посаді вона структуруватиме критерії щодо захисту будівель старше 100 років та надання їм додаткового захисту.

Перов, який претендував на посаду, стане першим заступним директора Департаменту культурної спадщини. На посаду його призначать, щоб реалізовувати Стратегію збереження культурної спадщини. Її вже затвердив міський голова Віталій Кличко. Активіст матиме повноваження контролювати дотримання пам’яткоохоронного законодавства та облік об’єктів культурної спадщини (тобто внесення історичних будівель до переліку).

Перов каже, що пріоритетами також будуть розробка правового механізму, який захищав би історичну забудову, яка поки не набула статусу пам’яток й окремо – програма захисту мозаїк як об’єктів монументального мистецтва.

У коментарі The Village Україна активіст зазначив, що його пообіцяли призначити, але поки не призначили фактично.

UPD 17 cерпня. Віталій Кличко підтвердив, що Департамент охорони культурної спадщини очолить Марина Соловйова, а її заступником стане Дмитро Перов.

   

Дмитро Перов – київський активіст, співзасновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» і волонтер ГО «Мапа Реновації», а також радник депутатки Київради Ксенії Семенової. Окрім цього, Перов долучився до захисту «Садиби Дмитрієва», садиби Барбана, пивоварні Шульца, «Квітів України» й уже протягом семи років захищає історичні будівлі міста.

Петиція про призначення активіста і юриста Перова очільником департаменту культурної спадщини набрала підписи 1 серпня. Активіст виділив п’ять міських й одну загальнодержавну проблему культурної спадщини та запропонував кроки для їх подолання. 

У програмному інтерв'ю ми запитали Дмитра Перова як можливого керівника департаменту охорони культурної спадщини про його перші кроки на посаді й домовленості з мером Кличком.

   

Після розмови з Перовим Кличко заявив, що ініціює у Київраді рішення, яке дозволило б заборонити реконструкцію чи інші дії з будівлями, яким більше 100 років (незалежно від того, вони внесені до реєстру чи ні). Крім того, Кличко спонукає Верховну Раду ухвалити в другому читанні законопроєкт 0895, який дозволить місцевій владі примусово викупати пам’ятки архітектури й старовинні приміщення, які власники не утримують належно.