У Києві до онлайн-мапи дерев додали вже понад 107 тисяч зелених насаджень, які перебувають на балансі міста, повідомили в КМДА. 

Уже «оцифрували» всі вуличні насадження й переважну більшість скверів у трьох районах: Деснянському, Голосіївському й Печерському.

Також до мапи вже додали інформацію про дерева у восьми парках у Деснянському й Голосіївському районах. 

Наразі тривають роботи з «оцифрування» парку Партизанської Слави в Дарницькому районі й парку Вічної Слави на Печерську.

Зображення: КМДА

Мапу обіцяють викласти у відкритий доступ вже після завершення воєнного стану, оскільки для «оцифрування» використовують високоточні карти. Вона міститиме фотографію кожного дерева, інформацію про його місцезнаходження (із прив’язкою до точних координат), вид, діаметр стовбуру, висоту й стан.

У КМДА кажуть, що ця мапа потрібна для фіксування кількості й стану дерев, а також є інструментом контролю для громади.

   

Онлайн-мапу оцифрованих дерев у Києві почали створювати влітку 2021 року, однак роботу призупинили у 2022 році через початок повномасштабного вторгнення РФ. Мапу створюють департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА спільно з КП «ГІОЦ».

У грудні 2022-го онлайн-мапу дерев центра Києва опублікував також офіс міських проєктів «Урбанина». На ній позначені 30 тисяч дерев, що ростуть у Шевченківському, Печерському районах і на Подолі. 

Крім того, у Києві є карта зелених насаджень, на якій зображені межі парків і скверів.

   

Детальна карта із зазначенням виду, віку, розміру й стану дерев уже працює в Одесі. Її запустило комунальне підприємство «Міськзелентрест», яке опікується зеленими насадженнями в місті.