Офіс міських проєктів «Урбанина» опублікував онлайн-мапу дерев Києва.

На ній позначені 30 тисяч дерев, що ростуть у центрі Києва, у Шевченківському, Печерському районах і на Подолі. Загалом мапа охоплює 1700 гектарів.

Інформацію про дерева впродовж чотирьох років збирали студенти «Урбанини», Projector і ГО «Агенти змін». На мапі відображені дерева, що ростуть уздовж вулиць, у парках і скверах.

За час, поки створювали мапу, частина дерев могла зникнути, уточнює команда. Зокрема, на мапі позначені дерева на Черепановій горі біля стадіону «Олімпійський», які вирубали в січні 2022-го.

«Це перший крок, щоб зберегти дерева, яких із кожним роком у столиці стає дедалі менше: деякі падають під час грози, на якісь наїжджають автівки, але звісно, більшість просто не виживають без догляду», – відзначають в «Урбанині».

Мапа доступна за цим посиланням. Поки що на ній немає інформації про вид, розміри й рік висадження дерев. Для того, щоб такі дані з’явилися, потрібна підтримка місцевої адміністрації, відзначають автори проєкту.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Онлайн-мапу всіх дерев, які перебувають на балансі міста, створюють у КМДА. На цій мапі можна буде побачити, де розташоване дерево (точні координати), у якому воно стані, які має параментри, які маніпуляції з ним проводилися. Також вона буде містити фото дерев, розповідали в управлінні екології КМДА. Мапу почали створювати у 2021-му й уже оцифрували 3000 дерев, однак на період воєнного стану роботи припинили.

Також у Києві є карта зелених насаджень, на якій зображені межі парків і скверів.

Детальна карта із зазначенням виду, віку, розміру й стану дерев уже працює в Одесі. Її запустило комунальне підприємство «Міськзелентрест», яке опікується зеленими насадженнями в місті.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі