Кошториси всіх проєктів будівництва відкриє Держагентство з питань відновлення, повідомляє його очільник Мустафа Найєм.

Вони стануть доступними в Єдиній державній системі у сфері будівництва (ЄДЕСББ). Ознайомитися з кошторисами можна в розділі «Кошторисна документація».

Це означає, що кожен охочий зможе перевірити й порівняти ціни на матеріали, вартість залученої техніки й витрати за проєктами, що розробили державні замовники. Найєм вважає, що це «підвищуватиме відповідальність і держзамовників, і проєктних організацій та експертизи».

Раніше на порталі були доступні тільки загальні показники з кошторису, але після введення військового стану доступ до інформації обмежили.

   

Створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва почали три роки тому. Зараз функціонал оновили Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України й Мінцифри за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

   

Електронну систему управління проєктами відновлення запустять у грудні.  У системі можна буде простежити за проєктом із моменту ініціювання будівництва, розроблення тендерної документації, проведення тендеру, до безпосередньо самого будівництва. Дані мають бути доступні незалежно від того, хто реалізовуватиме проєкт: Держагенство з питань відновлення, інший держорган чи орган місцевого самоврядування.