Електронну систему управління проєктами відновлення запустять в Україні, повідомив очільник Держагентства відновлення інфраструктури Мустафа Найєм.

Ця система матиме назву DREAM, тобто Digital Reconstruction Ecosystem for Accountable Management. Уже «за кілька місяців» кожен українець, громада чи представники країн-партнерів зможуть отримати повний доступ до інформації щодо усіх проєктів та усіх етапів проєктів відбудови України, стверджує Найєм. На сайті проєкту йдеться, що система управління відбудовою почне роботу в грудні 2023 року.

У системі можна буде простежити за проєктом із моменту ініціювання будівництва, розробки тендерної документації, проведення тендеру, до безпосередньо самого будівництва. Дані мають бути доступні незалежно від того, хто реалізовуватиме проєкт – Держагенство з питань відновлення, інший держорган чи орган місцевого самоврядування.

Бородянка. Фото: Wikimedia Commons

Роботу комунікаційної платформи вже запустили – можна ознайомитися з покроковим планом впровадження системи на 2023 рік. «За масштабами обсягів даних, які стануть доступними, це буде безпрецедентним кроком за всю історію цивільного будівництва у державі», – коментує Мустафа Найєм.

Частина проєкту – це Галузева система управління відбудовою інфраструктури. Зараз вона працює у пілотному режимі в регіонах, які найбільше постраждали від російського вторгнення. Система управління працює за принципом так званої «вітрини», тобто відображатимуться всі проєктні ідеї, що потребують фінансування.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Про плани створити цифрову систему управління відбудовою стало відомо ще наприкінці серпня 2022 року. Система має слугувати запобіжником корупції: міжнародні партнери та донори зможуть відстежувати та аналізувати хід виконання проєктів та витрат на них.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі