Будівельна компанія «Олімп-ЛТД», яка збиралася звести на Хрещатику пʼятиповерховий торговий комплекс із трьома підземними поверхами, намагається через суд скасувати заборону на проведення робіт, пише видання «Київвлада» з посиланням на матеріали справи.

Будівництво торгового комплексу із закладом громадського харчування на місці, де раніше працював ресторан «Гімалаї», зупинили в липні 2023-го. Згідно з висновками Державної інспекції архітектури та містобудування, роботи вели незаконно.

ДІАМ видала припис про припинення самочинного будівництва. Крім того, замовника будівництва й генпідрядника мали оштрафувати на суму майже 2,5 мільйона гривень.

У позові компанія-забудовник вимагає визнати протиправними й скасувати приписи, винесені ДІАМ. Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов «Олімп-ЛТД» 24 липня, зупинивши дію приписів.

У рішенні суду йдеться про те, що зупинка будівництва може призвести до руйнування підпірної стіни з боку вулиці Хрещатик. Оскільки підпірна стіна й сходи перебувають в аварійному стані, а забудовник вже частково вийняв ґрунт із котловану, стіна може зруйнуватися, якщо не підсилити її або не встановити палі для огородження котловану, заявили в КОАС.

Фото: ДІАМ

Тепер компанія має право не зупиняти будівельні роботи й ігнорувати претензії ДІАМ щодо усунення порушень, принаймні до того моменту, як справа буде розглянута на судовому засіданні (досі її розглядали у формі спрощеного позовного провадження) або до подання апеляційної скарги, пише «Київвлада». 

Співвласниками компанії «Олімп-ЛТД» є український політик і бізнесмен Михайло Бродський і помічник народного депутата Нестора Шуфрича В’ячеслав Черепаня, пише «Економічна правда» з посиланням на сюжет «Слідство.Інфо».

Фото: Ярослав Друзюк для The Village Україна 

  

У будівлі за адресою Хрещатик, 23-Б, з 1997 по 2014 роки працював індійський ресторан «Гімалаї». Після Євромайдану заклад перезапустили в новому приміщенні біля станції метро «Олімпійська».

Земельну ділянку під павільйоном ще наприкінці 1990-х років передали в користування ТОВ, яке з часом переоформило будівлю в нежитлову, отримало на неї право власності й самовільно захопило ще майже 40 м² сусідньої ділянки багатоквартирного будинку, кажуть у ДІАМ.

Замовники будівництва отримали в ДАБІ дозвіл на реконструкцію будівлі з надбудовою кафе, але натомість знесли її й почали зводити п’ятиповерховий торговий центр із трьома підземними поверхами.

Павільйон знесли 18 січня 2023-го. На місці демонтовної будівлі встигли встановити буроін’єкційні палі, перш ніж ДІАМ зупинила будівництво.

Зображення: візуалізації «Едельбург Архітектс», надані виданню «Хмарочос»

На першому поверсі нової будівлі планували облаштувати торговельні приміщення, а на другому – заклад харчування. Будівлю збиралися «вписати» в історичну забудову Хрещатика за допомогою «лаконічних форм без використання псевдоісторичних мотивів», розповідав головний архітектор нового торговельного центру Олександр Кумейко.