Нові літери для станції метро «Київська» в Харкові в оригінальному шрифті розробила команда благодійників, серед яких київський архітектор Слава Балбек, моделер Валерій Стефанов та архітекторки Марія Павлюк і Альона Тригуб.

Оригінальні літери, якими була оформлена назва станції, в липні замінили на пластикові таблички, бо стара назва містила дві російські літери. Після того, як заміна викликала резонанс у мережі, в Харківському метрополітені пояснили, що рішення з табличками тимчасове. Демонтовані оригінальні літери обіцяли повернути на стіни станції, замінивши у кожному з восьми написів на плафтормі по дві літери.

Архітектор Слава Балбек виступив з ініціативою, запропонувавши адміністрації метрополітену розробити макети нових літер, розповіли в Харківському метрополітені.

Пілотний зразок у натуральну величину вже виготовили в різних техніках і матеріалах і обрали фінальне рішення. Загалом команда створить 64 керамічні літери для восьми написів з двох боків платформи, пише Слава Балбек. Виробництвом займається команда Вадима Артеменка, художника і співзасновника художньо-виробничої майстерні C.I.Form.

За словами Балбека, оригінальні літери насправді не збереглися, бо технічно неможливо було демонтувати стару кераміку, не пошкодивши її, тож надписи потрібно створювати наново.

Проєкт профінансували шляхом пожертвувань від бізнесів та містян, ці кошти підуть на виготовлення та доставлення літер у Харків.

Пілотний зразок розіграють, щоб зібрати кошти для харківських військових.

   

Стилізований під старослов'янський напис «Київська» на відповідній станції метро в Харкові створили місцеві архітектори Володимир Співачук і Павло Чечельницький та художники Петро Ганжа та Наталія Чернова.

Фото: Ukrainian Modernism

У липні 2023-го в ході дерусифікації оригінальні літери замінили на пластикові таблички через наявність у назві двох літер російської абетки. Замість них мали виготовити нові українські літери в оригінальному шрифті, які обіцяли повернути на стіни станції разом із більшістю демонтованих.