Розрив між зарплатами чоловіків і жінок в Україні скоротився на 7,4% за останні сім років, повідомляє міністерка економіки Юлія Свириденко.

Жінки у 2021 році в середньому заробляли на 18,6% менше, ніж чоловіки. Натомість ще у 2015-му цей показник становив 26%.

У Мінекономіки кажуть, що вже розробили стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року. Уряд має ухвалити її найближчим часом. Це один зі способів відновити кадровий потенціал України після війни, вважають у Мінекономіки.

Стратегія, зокрема, включає принцип рівної оплати праці за аналогічну роботу. Якщо роботодавець її порушуватиме, працівник зможе захистити свої права в суді, каже Юлія Свириденко.

Крім того, поняття «батьків-жінок» і «батьків-чоловіків» приберуть на рівні закону, адже батьки обох статей мають бути однаково залучені до виховання дітей, пояснюють у міністерстві. Паралельно планують запустити інформаційну кампанію для жінок «Звісно, зможеш».

   

Ситуація з гендерною нерівністю й упередженнями не змінилася впродовж останнього десятиліття, свідчать результати дослідження Програми розвитку ООН.