Ситуація з гендерною нерівністю й упередженнями не змінилася впродовж останнього десятиліття, свідчать результати дослідження Програми розвитку ООН, пише Reuters.

Майже дев’ять із десяти людей обох статей мають фундаментальні упередження щодо жінок, і цей показник практично не змінився за десятиліття, ідеться у звіті.

У 38 досліджуваних країнах щонайменше одне упередження щодо жінок мають 84,6% опитаних. За 10 років їхня частка зменшилася лише на 2,3%, відзначають у ПРООН.

Водночас майже половина людей у ​​світі вважають, що чоловіки є кращими політичними лідерами, а 43% – що чоловіки краще керують бізнесом.

Дослідження також виявило, що навіть за умови, коли жінки й чоловіки мають однаковий рівень освіти, розрив у їхніх доходах зберігається. Середній розрив у доходах становить 39% навіть у тих 57 країнах, де жінки статистично освіченіші за чоловіків, свідчить дослідження.

Кожен четвертий опитаний виправдовує ситуацію, коли чоловік б’є свою дружину, кажуть у ПРООН.

Оскількі культурні упередження й досі перешкоджають розширенню прав і можливостей жінок, світ навряд чи досягне гендерного паритету до 2030 року, як передбачали цілі ООН, ідеться у звіті.

Прогрес у боротьбі з нерівністю зупинила, зокрема, «криза людського розвитку» через пандемію COVID-19, коли багато жінок втратили дохід, відзначають в ООН. Водночас відбувався сплеск жіночих правозахисних соціальних рухів, як-от Time's Up і MeToo в Сполучених Штатах, свідчить дослідження.

Проблему гендерних упереджень ООН вивчає за допомогою Індексу гендерних соціальних норм, що базується на даних міжнародної дослідницької програми World Values ​​Survey (WVS).

У дослідженні використали результати опитувань за 2010–2014 і 2017–2022 роки з територій, де проживають 85% населення світу, відзначає видання.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше в ООН заявили, що для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться 300 років. Серед процесів, що свідчать про сповільнення прогресу в досягненні рівності, в ООН назвали обмеження прав жінок в Афганістані, де захопило владу радикальне ісламістське угруповання «Талібан», а також насильство щодо українських жінок з боку російських військових злочинців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі