Більше половини коштів на відбудову Ірпеня витрачають без тендерів на Prozorro, повідомляє Transparency International Ukraine.

558 мільйонів гривень на відбудову міста віддадуть підрядникам, яких обрали без конкуренції, ідеться в дослідженні проєкту Dozorro. Це 60% вартості всіх договорів на відбудову міста, які уклали станом на кінець липня 2023-го. Майже половину коштів отримають шість підрядників.

На Prozorro є інформаця про угоди на 933 мільйони гривень, що повʼязані з відбудовою Ірпеня. Найбільше закупівель оголосив департамент регіонального розвитку Київської ОВА – на 701 мільйон гривень.

Із 547 договорів лише 28 уклали за результатами конкурентних процедур. Решту закупівель проводили без використання Prozorro, підрядники фактично обирали замовників прямо.

Підрядник-лідер із закупівель щодо відбудови міста – київське ТОВ «І. Б. К. Девелопмент» (135 мільйонів гривень). Компанія фігурує в низці кримінальних проваджень, ідеться в дослідженні Dozorro. Нещодавно фірма мала виконати капремонт у Національному університеті біоресурсів і природокористування, але не зробила цього, хоч й отримала 30 мільйонів гривень.

Із ТОВ «БК Київ-М-Буд» підписали договорів на 81 мільйон гривень, яке ставало фігурантом розслідувань у кримінальних справах щонайменше чотири рази. Ідеться про можливе завищення обсягів виконаних робіт, імовірне заволодіння коштами бюджету і їхню розтрату, а також змови з іншими учасниками тендерів.

Крім того, ще щонайменше чотири компанії, які мають «підозріле минуле», отримали замовлення на відбудову Ірпеня на 218 мільйонів гривень. Загалом «сумнівні фірми», як кажуть у Dozorro, отримали підрядів на 434 мільйони гривень.

   

Збитки інфраструктури міста Ірпінь від війни становлять 25,3 мільярда гривень (майже 922 мільйонів доларів), підрахували в KSE Institute. За час окупації в Ірпені пошкоджено майже половину споруд – 10,5 тисяч будівель, з яких 2501 повністю або сильно зруйнована.

Архітектор Крістіан Віттіг із Чилі допомагає з відбудовою Ірпеня й радить не повторювати помилок Києва. The Village Україна поговорили з архітектором про післявоєнне відновлення.