Переможців архітектурного конкурсу Rebuild Ukraine на відновлення житлового району Північна Салтівка в Харкові оголосило канадське бюро-організатор WZMH Architects. Найкращі проєкти обрали у двох категоріях: серед професійних архітекторів і студентів.

професійні Архітектори

Перше місце посів проєкт, який створила команда з восьми архітекторів: Марія Мисак, Дарʼя Смоліна, Олег Чабан, Андрій Откидач, Іра Сакало, Анастасія Деміховська, Анастасія Василишин, Єлизавета Рейнат. Вони отримали грошовий приз у пʼять тисяч канадійських доларів.

Друге місце посів проєкт відбудови під назвою Leleka, який створили троє архітекторів: Гліб Семякін, Наталія Калініна й Олександр Філь. Команда отримали три тисячі канадійських доларів.

«Наша команда – харківʼяни, відбудова міста безпосередньо нас стосується [...] Деякі члени нашої команди виросли на Салтівці, тому для нас це не просто ділянка для проєктування», – каже архітектор Олександр Філь.

На третьому місці – проєкт Данила й Микита Бєлокопитових, за який вони отримали 1250 канадійських доларів.

архітектори-Студенти

Перше місце серед студентів здобули Владислав Мітін, Едуард Васьковський і Владислав Волинський із КНУБА й Національного університету водного господарства й природокористування.

Друге місце в конкурсі Rebuild Ukraine серед студентів посів проєкт Сергія Сьомкіна з Київського національного університету технологій та дизайну. Це був перший досвід участі в архітектурних конкурсах, каже Сьомкін.

На третьому місці – проєкт студентів Одеської державної академії будівництва та архітектури Маргарити Ничипоренко й Андрія Мерзлякова. Основні критерії проєкту – малоповерховість, економічна рентабельність і збереження автентичності району, кажуть у команді.

У складі журі були міжнародні архітектори, а також українці, зокрема Слава Балбек. Вони оцінювали функціональність і стійкість, інклюзивність, креативність і можливість швидкої реалізації проєкту.

На конкурс Rebuild Ukraine зареєструвалися 369 учасників (210 команд). Серед них – 220 професійних архітекторів і 149 студентів. До фіналу ввійшли 46 проєктів, а грошову нагороду отримали лише девʼять.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Північна Салтівка – це найгустонаселеніший район Харкова. Близько 150 тисяч жителів міста втратили свої оселі через постійні обстріли з території РФ. Понад 500 багатоповерхових будинків Харкова не підлягають відновленню, 300 з яких розташовані саме на Салтівці. Дивіться фоторепортаж із Північної Салтівки на третій місяць повномасштабного вторгнення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі