Українську фехтувальницю Ольгу Харлан дискваліфікували з Чемпіонату світу через те, що вона відмовилася потиснути руку росіянці. Харлан перемогла з рахунком 15:7 Анну Смірнову, яка виступала під нейтральним прапором, у першому ж матчі плей-оф турніру.

Після завершення поєдинку Харлан не потисла руку російській спортсменці, однак запропонувала стукнутися шаблями. Та відмовилася, тож українка покинула майданчик. Росіянка натомість залишилася «на знак протесту» й чекала близько години.

На табло змагань було вказано, що саме Харлан пройшла далі, її наступною суперницею мала стати Йоана Ілієва з Болгарії, пише «Суспільне Спорт». Утім, пізніше там зазначили, що Ілієва пройшла далі автоматично, а Ольгу Харлан дискваліфікували.

Федерація фехтування України вже готує апеляцію на рішення про дискваліфікацію, повідомляє президент установи Михайло Ілляшев в ефірі телемарафону.

За його словами, суддя поєдинку не дав Харлан «чорну картку», яка означає дискваліфікацію, тож рішення потрібно скасувати. Якщо апеляція буде успішна, то українська фехтувальниця зможе виступити в командних змаганнях, які незабаром пройдуть в Мілані.

UPD. Україна заздалегідь попереджала організаторів чемпіонату світу про те, що українські спортсмени не тиснутимуть руку атлетам із Росії, розповів міністр спорту Вадим Гутцайт. «Те, що ми бачили, – це провокація спортсменки під «нейтральним» прапором», – каже Гутцайт.

UPD. Ольга Харлан отримала автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду-2024, повідомляє міністр спорту Гутцайт із посиланням на лист МОК. «Триває робота зі зняття «чорної картки» для подальших змагань Ольги й недопущення аналогічних ситуацій в інших видах спорту», – каже Гутцайт.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У правилах Міжнародної федерації фехтування (FIE) є лише одне трактування «виключення», яке передбачає дискваліфікацію зі змагань і відсторонення на 60 днів від усіх інших змагань. Це значить, що Ольга Харлан, якщо дискваліфікацію не скасують, пропустить і командний турнір із фехтування, де не буде представників РФ і Білорусі.


31 березня 2023-го український уряд вирішив, що спортсмени не братимуть участі в змаганнях, де будуть росіяни й білоруси. Міжнародний олімпійський комітет пізніше розкритикував це рішення.

26 липня Мінспорту опублікувало наказ, який дозволяє українським спортсменам виступати на міжнародних змаганнях, де присутні росіяни й білоруси, однак лише за умови, що ті змагатимуться під нейтральним прапором.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі